[RETRO] Freddytrans – Een eerste etappe voor Freddy Van Gaever

Freddytrans, dat is in de eerste plaats de historie van één persoon, een man opgeklommen van chauffeur tot baas van zijn eigen luchtvaartmaatschappij en… senator. Freddy Van Gaever was duidelijk geen man van dertien in een dozijn.

Geboren op 19 juni 1938 en zoon van Leopold, wordt Freddy Van Gaever nu aanzien als een visionair. Na zijn studies wordt hij chauffeur in het transportbedrijf van de familie. Al vrij snel creëert hij zijn eigen onderneming, Freddytrans, door enkele voertuigen over te nemen van het bedrijf van zijn vader en aanvankelijk ook voor hem te werken.

De containerboom

Freddytrans groeit verder eind de jaren ‘50 en het daarop volgende decennium. Freddy Van Gaever had al snel ingezien welke omwenteling er was ingezet door de ontwikkeling van de container, een markt die wereldwijd werd open gegooid met de komst van Sealand.

Maar Freddy Van Gaever koesterde andere ambities. Hij verkoopt zijn bedrijf aan Tracto in het begin van de jaren ‘70. Daarna verlaat hij Tracto om de baas te worden van de Franse groep Onatra, die in enkele jaren tijd één van de Europese marktleiders in transport wordt. Het is overigens Onatra dat enkele jaren later het vanouds in België gevestigde bedrijf Ghemar zou overnemen.

Na een reorganisatie bij Onatra richt hij zich op luchtvracht en lanceert Delta Air Transport op de luchthaven van Deurne. Met een middelmatig succes en enkele tegenvallers richt hij ook European Air Transport, VLM Airlines en tenslotte VG Airlines op.

Zijn hele carrière ijverde Freddy Van Gaever tevens voor veiligheid, onder meer als voorstander van de torpedocabine naar Amerikaans model. Die waarden brengen hem uiteindelijk in de politiek en hij wordt senator van 2007 tot 2010. Op de leeftijd van 79 jaar is hij overleden aan kanker, amper enkele jaren na zijn vader.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo