Colruyt Group test 44 ton waterstoftruck van VDL

Colruyt Group is gestart met de test van een 44 ton elektrische truck mét waterstof ‘range extender’. Deze vrachtwagen werd ontwikkeld door VDL Groep te Eindhoven, en de test kadert in het Europese Interreg-demonstratieproject Waterstofregio 2.0.

Colruyt Group zal de waterstof truck testen in zijn dagelijkse logistieke operaties. “Vanwege de diversiteit van de groep, zal het mogelijk zijn om een verscheidenheid aan gebruikersgevallen te testen (zoals leveringen aan de winkels). Op die manier maakt de groep z’n voortrekkersrol op vlak van de concrete toepassing van groene energie helemaal waar. De vrachtwagen is ook veel stiller dan andere, wat Colruyt Group’s ambitie naar meer stille leveringen ook ondersteunt”, zegt Regine Vaneghem, afdelingshoofd Transport bij Colruyt.

VDL Groep is in 2018 gestart met de ontwikkeling van de truck. Als basisvoertuig wordt de DAF CF Electric gebruikt. De basis engineering voor de voertuigen wordt uitgevoerd door VDL Enabling Transport Solutions : tijdens het rijden worden de batterijen van de truck bijgeladen met de elektriciteit die door de fuel cell wordt gegenereerd. De groene waterstof wordt door Colruyt zelf geproduceerd op de site Dassenveld. “Dit voertuig heeft als bijkomend voordeel dat het langere afstanden kan afleggen dan andere elektrische trucks. Ons doel is om kennis en ervaring op te doen om te bewijzen dat waterstoftechnologie efficiënt kan worden gebruikt in zware logistiek. Wij geloven sterk in de toekomstige belangrijke rol van groene waterstof als duurzame optie: hernieuwbaar en zonder CO2-uitstoot. We zijn erg enthousiast over dit Europese testproject waarbij we de waterstoftechnologie integreren om de heavy-duty logistieke sector duurzamer te maken”.

Vanaf midden 2021 zal Colruyt Group vier trekkers inzetten voor leveringen aan winkels vanuit het distributiecentrum in Ollignies. Op die site willen ze een waterstof-tankstation speciaal voor zwaar transport bouwen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo