De federaties wijzen de modelovereenkomst van Forward Belgium af

Forward Belgium (voorheen VEA) heeft een modelovereenkomst opgesteld dat expediteurs vragen aan vervoerders om te ondertekenen. Dit document is volledig onevenwichtig en benadeelt de vervoerders, volgens de drie federaties van vervoerders. Ze adviseren hun meden het document niet te ondertekenen.

Eerste bekommernis voor de federaties: de algemene voorwaarden van het wegvervoer op de achterzijde van de CMR zijn niet van toepassing. “De expediteurs proberen onder alle aansprakelijkheid uit te komen door onder meer op te nemen dat ze niet aansprakelijk zijn voor schade en verlies veroorzaakt door de afwezigheid of onvolledigheid van informatie. Verkeerd gewicht ontvangen? Je kan je boete overlading niet op hen gaan verhalen!” schreeuwen UPTR, TLV en Febetra in koor.

De federaties wijzen ook op de volledige afwijzing van alle verantwoordelijkheid voor het (ont)laden en vastzetten van goederen op de vervoerder, die bijvoorbeeld een voertuig moet voorzien van een weegsysteem an boord om het beladen gewicht en het gewicht per as te controleren. De aansprakelijkheid van de expediteur is hier expliciet uitgesloten, zeggen de federaties. Hetzelfde geldt voor het vervoer van containers: het is aan de vervoerder om ervoor te zorgen dat de container die hij gaat vervoeren in goede staat is, schoon is en voorzien is van alle noodzakelijke keurmerken. Hetzelfde geldt voor het vervoer van levensmiddelen, waarbij de eisen van de expediteurs verder gaan dan de eisen van het FAVV. En dat is nog niet alles: de expediteurs eisen de contactgegevens van elke chauffeur die bij hen komt, wat volgens de drie federaties in strijd is met de GDPR-regelgeving. Andere kleinigheden worden aangegeven in termen van parkeeraangelegenheden of wachttijden.

Na analyse van de gehele tekst zijn UPTR, Febetra en TLV tot de conclusie gekomen dat vervoerders dit document niet moeten ondertekenen. Het armworstelen wordt dus gelanceerd tussen de vverkoopsvoorwaarden van de enen en de algemene voorwaarden van de anderen.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo