Eurovignetrichtlijn neemt groene wending

De transportministers van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben overeenstemming bereikt over een herschikking van de Eurovignetrichtlijn: vanaf april 2023 betalen elektrische vrachtwagens 50% minder tolgeld.

Voorlopig is dit een voorstel dat nog door het Europees Parlement moet worden goedgekeurd, maar het gaat mee met de algemene trend. Vanaf april 2023 (op zijn vroegst) kunnen vrachtwagens die geen CO2-uitstoot hebben ‘van tank tot wiel’ slechts de helft van de tolgelden en andere kilometerheffingen betalen. Elke staat blijft vrij om de maatregel toe te passen als en wanneer hij dat nodig acht, maar het Europese regelgevingskader dat uit dit voorstel voortvloeit, zal duidelijk zijn. Terloops zij opgemerkt dat het voorstel van de ministers in strijd is met de totale vrijstelling die momenteel in Duitsland wordt verleend aan CNG- en LNG-voertuigen.

De Transport & Environment Association was de eerste om te verwelkomen wat zij ziet als een grote stap in de richting van een ‘de vervuiler betaalt’-systeem.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo