Lineas: extra financiering om te groeien in Europa

Lineas, Europa’s grootste particuliere exploitant van goederenvervoer per spoor, heeft een aanvullende financiering verkregen van in totaal 60 miljoen euro. De financiering stelt de onderneming in staat haar financiële reserves te versterken in de context van de Covid-19-crisis en zijn internationale groeistrategie verder te zetten.

In deze financiering verstrekt een consortium van Belfius en BNP Paribas, gesteund door Gigarant, de helft van de middelen, en de meerderheidsaandeelhouder Argos Wityu en SFPI de andere helft via achtergestelde converteerbare leningen. Met deze financiering bevestigen de partners hun geloof in de bedrijfsstrategie van Lineas en de Modal Shift-doelstelling om een positief effect te hebben op het klimaat en de mobiliteit.

In het kader van deze overeenkomst verkoopt de NMBS haar resterende 10 % van Lineas aan SFPI. Dit volgt op de eerdere verkoop van 21% aan Argos Wityu in 2019. Deze verkoop is in overeenstemming met de strategie van de NMBS om zich te concentreren op haar kernactiviteiten op het gebied van passagiersvervoer. Lineas verwelkomt SFPI als aandeelhouder. De Modal Shift-doelstelling van Lineas is volledig in overeenstemming met de SFPI-strategie voor 2025, waarin vervoer en mobiliteit een belangrijk strategisch aandachtspunt vormen.

Ambities

Als marktleider in België heeft het bedrijf de afgelopen jaren zijn marktaandeel in de buurlanden gestaag vergroot. Deze financiering zal de financiële reserves van de onderneming versterken en haar in staat stellen haar Europese groeistrategie de komende jaren verder uit te voeren. De inkomsten van Lineas waren in 2020 bijna 10% lager dan in het voorgaande jaar, als gevolg van de lagere transportvolumes tijdens de Covid-19-crisis, met een piek van 40% minder volumes op het hoogtepunt van de crisis.

Lineas heeft de afgelopen jaren regelmatig haar Europese Green Xpress Network ontwikkeld, een innovatieve oplossing voor het vervoer per spoor die bedrijven in staat stelt het vervoer van hun goederen gemakkelijk over te brengen naar het spoor. Ondanks de Covid-19-pandemie heeft het bedrijf vorig jaar met succes nieuwe spoorlijnen gelanceerd die de havens van België (Antwerpen, Zeebrugge, Gent) en Nederland (Rotterdam) verbinden met de rest van het Europese achterland: Polen, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Momenteel heeft het Green Xpress Network meer dan 20 bestemmingen in heel Europa.

Lineas heeft de ambitie om het netwerk uit te breiden met extra verbindingen om zo een echte ruggengraat te vormen voor het goederenvervoer in Europa. Deze visie sluit perfect aan bij de Europese ambitie van modal shift door de “Green Deal” en het uitroepen van 2021 tot “Europees Jaar van de Spoorwegen”.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo