Scania gaat voorzichtig om met waterstof

Scania wil de overgang naar emissievrij transport versnellen, maar is nogal voorzichtig als het gaat om brandstofcellen en de rol van waterstof. In eerste instantie mogen daarom van de Zweedse constructeur elektrische voertuigen op batterijen worden verwacht.

Scania heeft al een elektrische truck en een plug-in hybride truck op de markt gebracht. Over een paar jaar wil de Zweedse constructeur elektrische 40-tonners te introduceren die 4,5 uur lang kunnenrijden en die snel opladen tijdens de verplichte 45 minuten rust van de chauffeur. “We verwachten dat tegen 2025 elektrische voertuigen goed zullen zijn voor ongeveer 10 procent van onze totale verkoopvolumes in Europa en tegen 2030 zal naar verwachting 50 procent van onze totale verkoopvolumes bestaan uit elektrische voertuigen.”

Scania heeft het hier over zowel batterijvoertuigen als waterstofvoertuigen, maar de prognose voor deze laatste technologie blijft voorzichtig: “Het gebruik van waterstof zal voorlopig echter beperkt zijn, aangezien er drie keer zoveel hernieuwbare elektriciteit nodig is om een waterstoftruck van stroom te voorzien in vergelijking met een batterij elektrische vrachtwagen. Er gaat namelijk veel energie verloren bij de productie, distributie en omzetting naar elektriciteit. Reparatie en onderhoud moeten ook worden overwogen. De kosten voor een waterstofvoertuig zullen hoger zijn dan voor een batterij elektrisch voertuig, aangezien de systemen ervan complexer zijn, zoals een uitgebreid lucht- en koelsysteem. Bovendien is waterstof een vluchtig gas dat meer onderhoud vereist om de veiligheid te waarborgen. Waterstof is echter een veelbelovende energiedrager; een goede manier om energie gedurende lange cycli op te slaan, en zal een belangrijke rol spelen bij het CO2-arm maken als het op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.”

Lees alles over Scania Belgium NV

Scania Belgium NV

video

TRANSPORT & VAN.TV 49: Transport Wybo (rubriek Samen Sterk)

Wybo Transport werd in 1970 opgericht door Leona Wybo. Vandaag staat het bedrijf uit Poperingen onder leiding van zoon Ronny Devos en blijft het een echt familiebedrijf.   Om zijn uitstekende reputatie vorm te blijven geven, rekent Wybo Transport op een aantal onmisbare partners. Die ontdek je in deze ‘Samen Sterk’. Partners in de kijker:  […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo