VIL ontwerpt IT-systemen voor efficiëntere grenscontroles

Het VIL-project Digital Gateway2Governement heeft samen met 18 bedrijven en de betrokken overheidsdiensten systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles. De huidige, vaak inefficiënte processen werken vaak vertragend, kostenverhogend en hebben een hoge foutenmarge.

Het Digital Gateway2Governement werkt aan de hand van vier use-cases:

  • een Digitaal Noodproceduresysteem,
  • een Verification Management Systeem,
  • een toepassing voor het afschrijven van vergunningen voor strategische goederen
  • een geautomatiseerde voedselveiligheidrapportering.

Een van de belangrijkste voor alle partijen is het Digitale Noodproceduresysteem. Dit IT-systeem laat bedrijven toe om hun activiteiten quasi ongehinderd verder te zetten tijdens noodprocedures van de douanesystemen. Dit vormt een enorme verbetering ten opzichte van de huidige situatie, waarin er wordt teruggegrepen naar papieren procedures met alle kosten en tijdsverlies van dien.

Engagement is noodzakelijk

De verdere uitrol van dit project vereist het engagement van meerdere partijen: Port Community organisaties, eindgebruikers, overheidsdiensten. Als het engagement van deze partijen er is, kunnen er tegen eind 2021 vier oplossingen gerealiseerd worden, zegt VIL. Het Antwerpse Havenbedrijf spreek alvast zijn steun uit.

Projectdeelnemers: Atlas Copco Airpower, Aviapartner Belgium, BASF Antwerpen, Brussels Airlines, Brussels Airport, Crossroad Communications, Evonik Antwerpen, Hapag-Lloyd, Intris, Liege Airport, Ostend-Bruges Airport, Port of Zeebrugge, NDN – Neutraal Douaneagentschap Nelen, North Sea Port, NxtPort, Port of Antwerp, Swissport Cargo Services Belgium, WFS Belgium, Belgische Douane & Accijnzen (AAD&A), Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dienst Controle Strategische Goederen (Departement Buitenlandse Zaken) en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo