[VIDEO] Flanders Make ontwikkelt drones die voorraad in magazijnen tellen

Drones kunnen volledig autonoom en met behulp van artificiële intelligentie tijdrovende taken overnemen die mensen vandaag de dag nog vaak manueel uitvoeren. Zo ontwikkelde Flanders Make drones die onder andere automatisch de voorraad in een magazijn inventariseren.

Na de succesvolle integratie van de Vlaamse Drone Federatie EUKA bij Flanders Make een jaar geleden, toont Flanders Make nu twee toepassingen met vliegende robots. Één die landbouwers helpt om hun aardbeioogst te voorspellen, en éen die de voorraad telt in magazijnen. Die laatste ontwikkelde het onderzoekscentrum samen met IMEC. De drone kan aan 4 meter per seconde tussen de rekken door vliegen om zo in slechts enkele minuten tijd een volledige gang van een groot magazijn te inventariseren. De toestellen gebruiken daarvoor digitale camera’s die QR-codes op de rekken en de palletten herkennen, en LiDAR-technologie die ook het aantal dozen op een deels uitgepakte pallet kan tellen. Dat werk is normaal gezien erg arbeidsintensief, maar kan met de drone in een oogwenk uitgevoerd worden.

De dronetoepassingen die Flanders Make voor de landbouw en logistiek heeft ontwikkeld, worden nu in de praktijk toegepast maar zijn mits hertraining van het algoritme ook toepasbaar in andere sectoren, op andere soorten objecten. Flanders Make is daarom nog op zoek naar bedrijven die willen meewerken aan het verder onderzoeken van toepassingen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo