Vlaanderen laat 48 ton toe, geen 50

Het Vlaamse Gewest heeft besloten om een wijziging aan te brengen aan het Technisch Reglement zodat het toegelaten zal zijn voor voertuigcombinaties met 6 assen om met maximaal 48 ton rond te rijden. En geen 50 ton, betreurt de UPTR.

Het Waals Gewest laat al sinds 1 mei 2018 konvooien met 50 ton MTM toe. De opgelegde strenge voorwaarden, met name wat de asbelasting betreft, hebben het effect van deze maatregel echter beperkt, zodat er waarschijnlijk slechts enkele tientallen voertuigen zijn die daadwerkelijk 50 ton rijden. De andere hinderpaal voor de ontwikkeling van 50-tons konvooien was het gebrek aan regelgeving in Vlaanderen, en daar is men aan het evolueren. “In het huidige ontwerp dat nu officieel op tafel ligt, is het echter verkeerd om van 50 ton te spreken”, zegt Ronald Tiebout van UPTR. “Het is in feite ‘slechts’ 48 ton. Die 48 ton kan verhoogd worden tot maximaal 50 ton, maar enkel met de extra massa die vereist wordt voor oa. emissievrije en alternatieve brandstof technologieën of remvertragers. Hierdoor wordt geen verhoging van het nuttig laadvermogen bereikt.”

In Vlaanderen zullen er enkele bijkomende voorwaarden gelden ten opzichte van het Waalse Gewest: zo zal de befaamde brugformule niet alleen betrekking hebben op de sleep maar eveneens op het individueel trekkend voertuig en getrokken voertuig. “Een maatregel om een, door het Departement MOW schilderachtig omschreven, ‘excuusas’ bij het getrokken voertuig te voorkomen”, zegt Tiebout.

Het voertuig dient ook uitgerust te zijn met de nodige sensoren om de aslasten te lezen en om de afstand van 15 meter ten opzichte van andere voertuigen met een MTM > 7,5 ton na te gaan. Tot slot mag de datum van eerste indienststelling van het trekkend en getrokken voertuig maximaal 4 jaar oud zijn.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo