3 redenen waarom steeds vaker voor elektrische heftrucks wordt gekozen

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de overstap te maken van thermische naar elektrische heftrucks. Deze transitie is al enige tijd aan de gang: waar het aandeel van de thermische trucks enkele jaren geleden nog meer dan 20% van de totale markt bedroeg, wordt vandaag nog slechts zo’n 15% thermisch aangedreven. U vindt hieronder 3 belangrijke redenen voor deze overgang.

  1. Schone, stille en steeds krachtigere trucks

Een van de voornaamste redenen voor de verdere transitie naar elektrische vorkliften, is het groeiend milieubewustzijn binnen onze maatschappij. Doordat deze heftrucks gekend staan als milieuvriendelijk en emissievrij, passen ze namelijk perfect in een duurzame, CO2-neutrale strategie. In combinatie met hun lagere geluidsproductie, zorgt deze eigenschap er ook voor dat elektrische trucks de beste keuze vormen voor binnenactiviteiten.

Aangezien elektrische trucks geen uitstoot produceren, zijn ze ook uitermate geschikt voor emissiegevoelige sectoren. We denken dan in de eerste plaats aan voeding of andere levensmiddelen, of bijvoorbeeld aan de textielindustrie, waar emissies voor een verkleuring van de producten kunnen zorgen. Maar ook bij de zware industrieën – waar traditioneel voor thermisch wordt gekozen – neemt de interesse in elektrische trucks toe. Dit komt doordat elektromotoren steeds krachtiger en betrouwbaarder worden, en ze qua krachtproductie steeds beter kunnen concurreren met hun thermische tegenhangers.

  1. Opkomst lithium-ion en ontwikkeling waterstoftechnologie

Hoewel het overgrote deel van elektrische trucks nog steeds met een loodzuuraccu is uitgerust, zijn lithium-ion batterijen al enige tijd aan een sterke opmars bezig. Vooral in systemen met meerdere shiften wordt vaak gekozen voor de Li-iontechnologie, omdat deze ervoor zorgt dat trucks rechtstreeks op het stroomnet kunnen worden aangesloten en batterijwissels niet langer nodig zijn. Ook de kortere laadtijd en de mogelijkheid tot tussentijds laden, brengen een groot voordeel met zich mee in systemen waarbij trucks voor langere tijd worden ingezet.

Ondertussen wordt ook verder gewerkt aan de ontwikkeling van waterstoftechnologie. Deze nieuwe energieoplossing kondigt zich als een uiterst duurzaam, en dankzij een vultijd van slechts enkele minuten ook als een zeer tijdsbesparend alternatief aan, waardoor elektrische heftrucks in de toekomst nóg aantrekkelijker zullen worden.

  1. Steeds uitgebreider aanbod

Om elke klant een elektrische truck op maat te kunnen bieden, biedt Linde intussen het merendeel van haar trucks optioneel met Li-ionbatterijen aan, en is de vaak gekozen MT15 elektrische transpallet sinds dit jaar zelfs standaard hiermee uitgerust.

Daarnaast richt Linde zich vanaf 2021 ook verder op de vernieuwing van haar assortiment elektrische heftrucks, met onder meer de lancering van een volledig nieuwe categorie die – net zoals de in 2019 vernieuwde thermische heftrucks – zich erop richt nieuwe standaarden te zetten in dit segment.

Komt u graag te weten of elektrische heftrucks interessant zijn voor uw toepassing? Neem contact op met uw vaste vertegenwoordiger of via ons contactformulier zodat we samen met u een kosten-batenanalyse kunnen uitvoeren.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo