Een waterstofstation op Liege Airport tegen eind 2022

De Waalse regering heeft het licht op groen gezet voor het HaYrport®-project van John Cockerill en Liege Airport. De twee partners zullen een infrastructuur voor de productie en distributie van groene waterstof bouwen op het luchthaventerrein. De eerste waterstofvoertuigen moeten tegen eind 2022 kunnen tanken.

De waterstof zal ‘groen’ zijn, aangezien hij zal worden geproduceerd door elektrolyse met gebruikmaking van groene stroom die wordt opgewekt door fotovoltaïsche panelen die op de luchthaven zijn geïnstalleerd. De elektrolysers worden geleverd door het Luikse bedrijf John Cockerill, de wereldleider op het gebied van elektrolysers met een marktaandeel van 20%. De productiecapaciteit zal 200 kg waterstof per dag bedragen, genoeg om voertuigen van de luchthaven, maar ook voertuigen van andere lokale bedrijven en instellingen te bevoorraden.

Het HaYrport-project zal een regionale subsidie van 6 miljoen euro ontvangen om de extra kosten van de waterstofproductie ten opzichte van conventionele petroleumbrandstoffen te dekken. Bovendien zal de bouw van de faciliteiten worden gedekt door een lening van 6 miljoen euro in het kader van het Kyoto-fonds.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo