Van Oort bedient King Belgium en Essity met elektrische Renault Trucks D Z.E.

Van Oort Transport uit Willebroek bestelde de eerste elektrische Renault Trucks D Z.E. in België met het oog op distributieactiviteiten voor King Belgium en de healthcare en hygiëneproducten van Essity.

“We experimenteerden al met HVO om ons transport te verduurzamen, maar zero emissie is de toekomst. We zijn dan ook ongelooflijk trots om als eerste in België vandaag al deze stap te zetten,” zegt Laurent Vanton, bedrijfsleider bij Van Oort Transport. “Het feit dat we dit kunnen verwezenlijken, ligt aan de wil van alle partijen om dit project te doen slagen en het duurzame aspect naar een nieuw niveau te tillen.” Vanton verwijst naar zijn klant King Belgium en hun leverancier Essity. Van Oort verzorgt voor King Belgium de distributie van healthcare producten, duurzame catering disposables en cleaning/hygiëne-producten aan de B2B-markt. Het zet daarvoor in totaal 18 vrachtwagens in.

“Voor ons is de toevoeging van een elektrische Renault Trucks vrachtwagen aan ons distributienetwerk een mijlpaal,” zegt Werner Meuleman, Managing Director van King Belgium. “Voor ons is sustainability en corporate responsability een prioriteit en we willen een voortrekkersrol spelen op dat vlak. En een elektrische truck voor de distributie van onze producten past perfect in die visie. Bovendien is het ook nog eens een pluspunt bij openbare aanbestedingen, waar we voor contracten bij openbare instellingen mee te maken krijgen. Zero emissie vervoer en het terugdringen van CO2 -uitstoot leveren daarbij extra credits op.” Ook Essity, het moederbedrijf achter de professionele hygiëneproducten van het merk Tork, zette als leverancier van King Belgium zijn schouders mee onder het project. “We leveren al jaren inspanningen om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen door middel van ‘science based’ targets. We ondersteunen daarbij graag bedrijven die vooruit denken en een ‘drive’ hebben voor duurzaamheid,” aldus Reneé Remijnse, Communications Director bij Essity.

Praktische aspecten

De aanschaf van een elektrische vrachtwagen blijft in 2021 echter een complexe aangelegenheid. De TCO van een elektrische vrachtwagen ligt op dit moment nog iets hoger dan een model met verbrandingsmotor, en ook de operationele aspecten moeten zorgvuldig worden geanalyseerd, om ervoor te zorgen dat het voertuig voldoende actieradius heeft, eventueel aangevuld met het gedeeltelijk opladen van de accu’s gedurende de dag. Deze praktische aspecten werden zowel met Geert Rams, Logistics en Operations Manager bij King Belgium, als Renault Trucks uitvoerig doorgesproken.

De keuze viel op een Renault Trucks D Z.E. met vijf watergekoelde Lithium-ion NMC aandrijfaccu’s van 66 kWh voor een totaal van 330 kWh. Daarmee is een ronde van 250 tot 270 km mogelijk, waarbij de noden van het transportbedrijf ook bij lagere temperaturen volledig afgedekt worden. “Bij ons zal de vrachtwagen gewoon ’s nachts laden aan een industriële stekker, waardoor er geen extra investeringen nodig zijn in laadinfrastructuur, en het voertuig overdag altijd terug klaar staat wanneer de chauffeur aan zijn ronde begint,” bevestigt Vanton. “Mits de juiste configuratie is een elektrische truck net zo polyvalent als een model met verbrandingsmotor. Net als bij elke truck is de juiste begeleiding dus cruciaal”, zegt Pascal Claes, Manager Direct Sales bij Renault Trucks Belux.

De levering van de nieuwe vrachtwagen is gepland in augustus, bij Garage Van Hove, maar nog voor de zomer start Van Oort Transport testen met een demovrachtwagen. “Hij zal vooral ingezet worden in de regio Gent, maar ook voor transporten tussen Gent, Brussel en andere steden. Geen vaste route dus, en daarom hadden we een vrachtwagen nodig die over een ruime autonomie beschikt, en dat in alle omstandigheden. Daarvoor staat Renault Trucks garant,” aldus Laurent Vanton.

 

Lees alles over Renault Trucks

Renault Trucks

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo