Slimme verpakkingsoplossingen beperken impact op mens en milieu

Ondanks de coronacrisis draait de logistieke sector op volle toeren. Een positief verhaal in tijden waarin veel sectoren geplaagd worden door onzekerheid, maar het brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zo zorgt al die activiteit voor extra druk op zowel het logistieke personeel als op het milieu. Maar waar uitdagingen zijn, zijn er bedrijven die oplossingen bedenken.

Één van die bedrijven is het in 1922 opgerichte Topa Packaging, een samentrekking van TOuw en PApier. Via de divisie Topa Institute investeert deze producent van verpakkingsoplossingen voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om zijn producten zo efficiënt mogelijk te maken en te zorgen voor een zo beperkt mogelijke impact op mens en milieu. Kleine innovaties kunnen immers een mooi resultaat opleveren zonder noemenswaardige impact op de totaalkost.

Gedaan met pijnlijke polsen

Een eerste interessante ontwikkeling van Topa is de ‘ZeroTape’, een alternatief voor de traditionele tape om verpakkingen mee te sluiten. Daarbij maken twee op het eerste gezicht kleine innovaties een wereld van verschil. Eerst is er de kleinere kern, waardoor één rol tot wel 150 meter tape kan bevatten in plaats van de gebruikelijke 66 meter. Gevolg? Een beperkter volume voor transport en opslag, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot en ook nog eens minder afval.

Speciaal voor de kleinere kern, ontwikkelde Topa de ZeroTape dispenser, die zorgt voor het tweede grote voordeel van het ZeroTape systeem. In plaats van gewoon een dispenser met kleinere kerndiameter te maken, zocht het bedrijf naar een zo ergonomisch mogelijk ontwerp om het werk te verlichten, en minder druk te leggen op de spieren en polsen van de gebruiker. Het werkte daarmee samen met het departement Ergonomics van de universiteit van Siegen (Duitsland). De cijfers zijn indrukwekkend: 75% minder belasting op spieren in pols, arm en schouder en 25% minder spieractiviteit, wat niet enkel het welzijn van het personeel ten goede komt maar ook de productiviteit en een beperking van het ziekteverzuim.

Plasticafval vermijden: (niet) ingewikkeld

Een andere uitdaging in de logistieke sector is de hoeveelheid verpakkingsafval aan wikkelfolie reduceren. Niet enkel worden grondstoffen zoals karton en plastic duurder door de grote vraag, al dat materiaal moet ook op een zorgvuldige manier ingezameld en gerecycleerd worden. En zoals altijd geldt: vermijden is beter dan recycleren. Met dat motto in het achterhoofd ontwikkelde Topa de Fiber Film wikkelfolie. Door fibers te integreren in de folie kan met een geringere dikte een stevigere omwikkeling geboden worden, die ook nog eens beter bestand is tegen inscheuren.

Door de dunnere film, met hoge rekbaarheid, wordt er materiaal uitgespaard. In combinatie met de Fiber Wrapper die uiterst precies te werk gaat, kan het tot wel 50% besparen op foliegebruik. Goed voor het milieu en voor de kosten, zonder daarbij ten koste te gaan van de veiligheid en zekering van ladingen op palletten De Fiber Wrapper is bovendien ergonomisch ontworpen, waardoor hij minder belastend is in gebruik dan traditionele systemen. En nog meer goed nieuws: door de unieke eigenschappen van de Fiber Film bespaar je volgens Topa ook nog eens geld. Wie biedt meer?

Lees alles over Topa Packaging

Topa Packaging

video

We Are Champions (seizoen 8, afl 2) – Logistics.TV 40 (Kanaal Z)

In de vorige aflevering van ‘We Are Champions’ kroonde Luc De Schryver zich tot kampioen in het geblinddoekt heftruck rijden. Vandaag strijden Jef Bouwens en Johnny Boden om de koppositie in het klassement van hem over te nemen. Om de opdracht van vandaag te winnen, zullen de deelnemers de hoogste toren moeten stapelen met Topa-dozen. […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo