[UPDATE] GLS en PostNL vervolgd voor sociale fraude

Zoals De Tijd dit weekend meldde, liggen twee van de belangrijkste B2C-pakketspecialisten in het vizier van de correctionele rechtbank in Mechelen: GLS en PostNL, die enkel onderaannemers in dienst hebben, worden officieel vervolgd voor sociale fraude.

De twee bedrijven worden van fraude beschuldigd wegens de wijze waarop zij werken: terwijl zij een zeer sterke groei kennen, die nog is versterkt door de boom van de elektronische handel in België, maken zij alleen gebruik van onafhankelijke bezorgers die worden betaald voor elke geslaagde levering. De arbeidsinspectie vermoedt gevallen van schijnzelfstandigheid, maar onderzoekt ook de arbeidsomstandigheden van deze bezorgers: lange werkdagen, hygiënische omstandigheden en lage beloningen. Daarnaast richt een ander onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie zich sinds februari op bepaalde onderaannemers van PostNL. Volgens De Tijd is er sprake van omvangrijke btw-fraude, die door veel onderaannemers niet wordt afgedragen. Bedrijven die officieel failliet zijn verklaard, zouden zelfs als onderaannemer voor PostNL Pakketten België blijven werken.

De vakbond UBT-ABVV is blij met deze officiële procedure: “Dat bedrijven als GLS en Post NL geviseerd worden, verbaast ons niet”, zegt Tom Peeters, adjunct federaal secretaris. “Wij hebben kunnen vaststellen dat beide bedrijven niet één enkele chauffeur in dienst hebben, maar uitsluitend werken met onafhankelijke onderaannemers. Veel van deze zelfstandige chauffeurs bevinden zich in een onzekere positie ten opzichte van de grote pakketbezorgingsbedrijven. Deze bedrijven ontslaan zichzelf van alle verantwoordelijkheid en leggen die volledig op de schouders van de onderaannemer. Dit is een vorm van sociale dumping.”

“We bevestigen dat PostNL gedaagd is door het Arbeidsauditoraat. En dat in het kader van onderzoeken naar samenwerkingen tussen logistieke bedrijven als PostNL en bezorgondernemers in de logistieke sector. We verlenen onze volledige medewerking aan dit onderzoek. We kiezen er nu voor om geen commentaar te geven. We hebben vertrouwen in het verloop van dit onderzoek”, zegt Lies Florentie, woordvoerdster van PostNL in België.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo