Terminaltrekker bevoorraad met waterstof uit mobiel tankstation in Antwerpen

Gisteren vond in de haven van Antwerpen een primeur plaats : voor her eerst werd een elektrische terminaltrekker met waterstof uit een mobiel tankstation bevoorraad. Dit initiatief kaderde in het Hydrolog onderzoeksproject van VIL en werd bijgewoond door minister Hilde Crevits.

VIL voert samen met 18 bedrijven het project Hydrolog uit rond het gebruik van waterstof voor interne logistieke transportmiddelen. De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend en worden concreet getest in het havengebied bij AET en PSA voor de handling van containers. “Echter stuit de keuze voor waterstof immers nog vaak op het probleem dat enerzijds de individuele investeringskost voor een waterstoftankstation te hoog is en anderzijds er transportmaterieel moet bestaan dat toelaat waterstof te tanken in combinatie met de batterij. Het VIL-project Hydrolog zet in op een mobiel waterstoftankstation om zo de hoge investeringskosten voor een pijpleidingensysteem of vast station te vermijden. Het bijkomend voordeel van een mobiel waterstoftankstation is dat meerdere bedrijven er samen in kunnen investeren, waardoor de kosten voor de infrastructuur om waterstof te tanken acceptabel worden. Met Hydrolog willen we niet alleen een oplossing vinden voor de infrastructuur voor waterstoftanken, maar eveneens aantonen dat er steeds meer – ook grote – logistieke interne transportmiddelen klaar worden gestoomd voor het gebruik van waterstof. Op die manier vermijden we de ‘kip of ei’-situatie en vullen beschikbare toestellen en haalbare waterstoftankinfrastructuur elkaar perfect aan”, aldus Filip Van Hulle, projectleider VIL.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo