ECS: “Echte effecten van Brexit pas vanaf 1 januari 2022 voelbaar”

Sinds Brexit slaagde ECS erin om te groeien naar een marktdekking van 80% van de totale Britse retailsector. Het in Zeebrugge gevestigde logistieke bedrijf waarschuwt echter dat de maatregelen die nog moeten worden uitgevoerd, het nog moeilijker zullen maken om levensmiddelen naar het VK te exporteren.

ECS heeft contractuele samenwerkingen met Tesco, Asda, Sainsbury’s, Morrisons, Coop, Lidl en sinds kort ook Aldi. De Zeebrugse firma wijdt 195.000 m2 magazijn aan de Britse retailsector. “Europese producenten stockeren hun goederen bij ons, waarna Britse retailers die producten bij ons kunnen bestellen. Wij verzamelen de bestellingen en leveren deze tijdig bij de Britse distributiecentra. Dat zorgt voor een enorme flexibiliteit voor de retailer, die bovendien zelf minder magazijnruimte nodig heeft om stocks te bewaren”, zegt Hugo Donche, supply chain & development director bij ECS.

Sinds 1 januari 2021 regelt ECS alle lasten van douaneaangiftes en certificaten. Hugo Donche merkt wel een verandering in het import- en exportgedrag bij de Britten. “De cijfers liggen zowel voor import als export 10% lager dan vorig jaar en het is maar de vraag of die cijfers nog zullen normaliseren. Heel veel Brexit-regels zijn momenteel nog niet van toepassing in Groot-Brittannië. Daar werken ze met een gefaseerde uitstap. Eind dit jaar zullen ze daar fase 2 en 3 ingaan. De echte impact van de Brexit zullen we dus pas voelen vanaf 1 januari 2022.”

Brexit fase 2 en fase 3

  • Vanaf 1 oktober 2021 moeten producten van dierlijke oorsprong, zoals kaas, vlees en zuivelproducten, een veterinair gezondheidscertificaat hebben.
  • Vanaf 1 januari 2022 moeten landbouwproducten zoals snijbloemen, fruit en groenten een fytosanitair certificaat hebben voor uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. De uitvoer waarvoor een veterinair gezondheidscertificaat vereist is moet langs een specifieke grenscontrolepost in het VK passeren. De Britse importeur voor deze producten moet de zending vooraf aanmelden in het Britse IPAFFS-systeem (‘Import of products, animals, food and feed system’). Voordat het transport in het VK aankomt moet een ‘veiligheidsaangifte’ (ENS) worden ingediend bij de Engelse douane.
  • Vanaf 1 maart 2022 moeten levende dieren en producten met een “laag risico” waarvoor een fytosanitair certificaat vereist is (groenten, fruit, planten en bloemen), langs een specifieke grenscontrolepost in het VK passeren.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo