Greensill vroeg faillissement aan, slecht nieuws voor verschillende Luikse transporteurs

In maart heeft Greensill het faillissement aangevraagd. De financiële onderneming die gespecialiseerd is in leningen aan bedrijven telt onder haar klanten ook Liberty Steel, een staalconcern met verschillende vestigingen in de provincie Luik, maar ook in het Groothertogdom Luxemburg. Het faillissement baart een aantal transporteurs, vooral in de regio Luik, zorgen – en terecht.

In 2019 neemt de Britse groep Liberty Steel een deel van de sites van Arcelor Mittal in Luik en Dudelange over. De groep beloofde toen investeringen tot 100 miljoen euro in de Luikse vestigingen te zullen doen. Deze investeringen hebben nooit plaatsgevonden. De groep heeft steeds terugkerende cashflow-problemen en vandaag is haar belangrijkste kredietverlener, Greensill, failliet. Als gevolg daarvan is Liberty Steel onder een gerechtelijke reorganisatieprocedure geplaatst, die tot doel heeft de continuïteit van alle of een deel van de activa of activiteiten van de onderneming te vrijwaren.

Raphaël Cabolet, CEO van Intraco Consulting, legt uit: “Het doel is een faillissement te vermijden, een strategiewijziging mogelijk te maken en een plan uit te werken dat de onderneming aan haar schuldeisers zal moeten voorleggen en dat alleen kan worden uitgevoerd als deze schuldeisers erin geloven en eventueel van bepaalde vorderingen afzien. De duur van deze procedure is betrekkelijk kort – zes maanden in dit geval – en wordt bepaald door de rechtbank van de onderneming. Naast een rechter met een zakelijke achtergrond wordt de procedure gevoerd door juridische vertegenwoordigers, externe specialisten en het bestaande management. Zoals in elk faillissement zijn er bevoorrechte schuldeisers en anderen die aan het eind van de keten komen als er nog geld is… ”

Dit is het geval met de transporteurs. In de regio’s Luik en Luxemburg realiseren sommige transportbedrijven 75 tot 80% van hun omzet met Liberty Steel. Een van deze vervoerders uitte zijn bezorgdheid: “De situatie is zeer gecompliceerd. Wij maken ons zorgen over het verleden, d.w.z. de reeds aan Liberty Steel geleverde diensten, en over de toekomst. We hopen op een positief resultaat dat zo weinig mogelijk schade zal aanrichten. Er is een lange lijst van staalvervoerders in de regio en zij worden alle in verschillende mate getroffen. “We zullen de komende maanden meer duidelijkheid krijgen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo