Semi-autonoom binnenvaartschip verbindt Antwerpen met Luik 24/7

Een 110 meter lang en 11,40 meter breed containerschip dat de havens van Antwerpen en Luik verbindt, wordt nu op afstand bestuurd en geloodst vanuit een controlecentrum in Antwerpen met behulp van een reeks geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie. Het project is een samenwerking van Seafar en de Luikse onderneming Tercofin (Novandi Groep).

Met zijn 5 schepen en 2 duwbakken organiseert Tercofinhet binnenvaarttransport van containers tussen de havens van Luik en Antwerpen via de DPW Luik Container Terminal gelegen in Luik Trilogiport en Renory. In 2020 behandelde het bedrijf meer dan 115.000 TEU (Twenty-Foot Equivalent). Het bedrijf heeft nu één van haar schepen aangepast om het op afstand te kunnen besturen, met technologie die ontwikkeld is door het Antwerpse Seafar (een Antwerps bedrijf). De groep start dit proefproject nu in reële exploitatie onder een 24/7 navigatieregime, waarbij de kapiteins elkaar om de 8 uur afwisselen. Het wil zich op die manier ook aanpassen aan de hedendaagse verwachtingen van personeel, dat niet noodzakelijk meer het hele jaar door op het water wil leven.

Enkel autonoom in Vlaanderen

Seafar heeft de technologie ontwikkeld om schepen te automatiseren en ze te besturen vanuit een gecentraliseerd controlecentrum. De operatoren in dit controlecentrum beschikken over een reeks hoogtechnologische systemen op basis van kunstmatige intelligentie, fusie van sensoren en detectie van objecten om een veilige navigatie te waarborgen. Vanuit dit controlecentrum wordt het binnenschip begeleidt op basis van een combinatie van remote control en autonome navigatie.

In Wallonië is op afstand varen zonder kapitein aan boord nog niet toegestaan. Tot wanneer dat wel toegelaten is, neemt vanaf de gewestgrens de kapitein aan boord (die voorlopig tijdens deze proefperiode om veiligheidsredenen aan boord is), de controle over.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo