JLL: logistiek vastgoed stabiel, semi-industrieel groeit

Vastgoedspecialist JLL maakt de balans op van de markt in de eerste jaarhelft van 2021. Daaruit blijkt dat de vraag naar zowel semi-industriële ruimten als logistieke hallen hoog bleef, met een globaal opnamevolume voor semi-industrie en logistiek samen van 1.022.000 m², 20% boven het niveau dat vorig jaar in dezelfde periode in gebruik genomen werd.

Er zijn echter verschillen in de evolutie van beide marktsegmenten. Zo namen logistieke gebruikers met 387.000 m² evenveel oppervlakte op als vorig jaar, 1% boven het vijfjarige gemiddelde, zij het met 27% meer transacties (33). Vooral bij kleine stadsdistributiecentra in de categorie tussen 1.000 en 2.500 m² en grote logistieke hallen in de categorie boven 20.000 m² werden meer transacties geregistreerd, wat zorgt voor een gemiddelde transactiegrootte van 11.700 m². Logistieke ruimten blijven schaars op alle traditionele logistieke locaties. Vooral op de as Antwerpen-Brussel bedraagt de beschikbaarheidsgraad amper meer dan 1%. De prime rent voor logistiek, die voor de as Brussel-Antwerpen, bleef stabiel op € 60 per m² per jaar. Begin dit jaar stegen de prime rents in de regio Luik naar € 53/m²/jaar (+10% t.o.v. eind 2020). In Gent en op de as E313 stegen de prime rents naar € 48/m²/jaar (+4% t.o.v. eind 2020). Op alle andere logistieke assen bleven de tophuurprijzen stabiel dit semester.

Het transactievolume op de semi-industriële vastgoedmarkt in de eerste jaarhelft bereikte 635.000 m², waarmee voor het eerst de kaap van 600.000 m² overstegen wordt. Het volume ligt 37% boven het niveau dat vorig jaar in de volledige eerste jaarhelft geregistreerd werd en 26% boven het vijfjarig gemiddelde voor het eerste semester. Er werd ook een recordaantal van 480 transacties geregistreerd in de eerste zes maanden van 2021, waarvan 185 aankopen, vooral transacties in de categorie onder 500 m². Ook op de verhuurmarkt lag het transactievolume hoog, 307.354 m² hetzij 22% boven het vijfjarig gemiddelde. Vooral in de provincies Luik, Limburg, West- en Oost-Vlaanderen liggen de transactievolumes hoger dan in het eerste semester van voorgaande 5 jaren. Het transactievolume in Antwerpen ligt iets lager dan in voorgaande jaren, niet zozeer omdat de vraag daalt, maar eerder als gevolg van de dalende beschikbaarheid van nieuwe KMO-projecten.

In de eerste jaarhelft werd € 129 miljoen geïnvesteerd in industrieel vastgoed, 53% minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Er werden 15 transacties geregistreerd, 15% meer dan het gemiddeld in de voorgaande vijf jaren. De gemiddelde transactie bedroeg € 8,5 miljoen, in vergelijking met een vijfjarig gemiddelde van 13,75 miljoen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo