Europa wil truckverhuur een boost geven

Deze week vindt de eerste vergadering na de vakantie plaats van de Commissie Vervoer en Toerisme van het Europees Parlement. Een van de te bespreken punten is een voorstel dat een belangrijke impuls zou kunnen geven aan de grensoverschrijdende verhuur van vrachtwagens.

Momenteel aanvaardt Europa dat de lidstaten transportvloten voor eigen rekening niet mogen toestaan gebruik te maken van gehuurde vrachtwagens. De huidige richtlijn (die dateert van 2006) beperkt ook de mogelijkheid om een gehuurde vrachtwagen te gebruiken via een onderneming die in een andere lidstaat is gevestigd dan de inlenende onderneming. De Commissie wil deze richtlijn herzien om de CO2-emissies van het wegvervoer te beperken (geleasede voertuigen zijn over het algemeen nieuwer dan voertuigen in eigendom) en om leasing toegankelijker te maken, zonder dat de concurrentie wordt verstoord (de belastingregels verschillen nog sterk van lidstaat tot lidstaat).

Er liggen verschillende opties op tafel:

  • Optie 1a: Het gebruik van gehuurde voertuigen voor eigen rekening in de hele EU toestaan.
  • Optie 1b: Het gebruik toestaan van voertuigen die gedurende een bepaalde periode (drie tot vier maanden) door een in een lidstaat gevestigde onderneming worden gehuurd aan een onderneming in een andere lidstaat.
  • Optie 1c: Een combinatie van de opties 1a en 1b.
  • Optie 2: Voor gehuurde voertuigen dezelfde regels toepassen als voor voertuigen van de zaak.

 

Een eerste verslag over de kwestie zal daarom aanstaande woensdag worden voorgelegd aan de Commissie vervoer en toerisme, maar een stemming in het Parlement wordt pas over enkele maanden verwacht.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo