Transportmedia test MAN OptiView

Vanaf nu kan je bij MAN kiezen voor een spiegelcamerasysteem. Om vrachtwagenchauffeurs daarmee kennis te laten maken trekt MAN met een roadshow door Europa. Vrijdag kwam die naar Meer waar we met een MAN TGX OptiView een rit konden maken naar Loenhout en terug.

Op de MAN TGX OptiView staat geen enkele buitenspiegel. MAN kiest voor een volledig spiegelcamerasysteem met in de cabine twee grote hoge resolutiedisplays op de A-stijlen links en rechts. Die tonen wat er rond de truck gebeurt, zodat alle dode hoeken verdwenen zijn. We vertrokken vanuit de Truckstop in Meer en reden via een rotonde de E19 op in de richting van Antwerpen. Bij het opdraaien van die rotonde merk je onmiddellijk het grote voordeel van de OptiView: het beeld op het display draait mee zodat je altijd de rechterflank en de drie wielen van de trailer blijft zien.

Lane Change Collision Prevention Assist

Op de autoweg krijg je op de displays drie gele lijnen die de achterkant van de trailer en de afstand tot de achterliggers aangeven. Als je als chauffeur toch wil insturen terwijl er nog een ander voertuig naast je rijdt, kleurt de rand van het display geel. Als je dan toch wil proberen van rijstrook te veranderen grijpt de Lane Change Collision Prevention Assist in om een botsing te vermijden. Het beeld past zich niet enkel aan als je een bocht neemt maar ook als je een weg wil oprijden. Dat konden we zien bij het oprijden van de N144 in Loenhout, waar we een breed beeld kregen van de aangrenzende rijstrook toen we het linker knipperlicht inschakelden.

MAN OptiView zal vanaf oktober 2021 als optie beschikbaar zijn, eerst voor de TGX daarna ook voor de TGS, de TGM en de TGL.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo