[OPINIE] De toekomst van het langeafstandsvervoer is elektrisch

Tiziana Frongia is Director Freight bij de vzw Transport & Environment en is van mening dat het niet per se waterstof zal zijn dat de strijd om de energiedragers zal winnen in de wereld van het langeafstandsvervoer.

Te duur, te weinig autonomie en te zwaar: dat zijn de drie vaakst gehoorde verwijten aan het adres van vrachtwagens op batterijen. Het minste wat je kan zeggen is dat deze verwijten onterecht zijn. Meer nog: ze zijn onjuist! Elektrische trucks zijn geen utopie meer. De Europese vrachtwagenfabrikanten brengen alles in gereedheid om de verkoop van start te laten gaan, en dat in alle segmenten. Dus ook voor het langeafstandsvervoer. De reden waarom ze hun pijlen richten op batterijen en niet zozeer op brandstofcellen is heel eenvoudig: het is een puur economische keuze.

De voorstanders van waterstof beweren dat batterijen alleen maar geschikt zijn voor korte afstanden, terwijl brandstofcellen het meest tot hun recht komen op de lange afstand. Dat is een vergissing. De verschillen in energie-efficiëntie betekenen dat voor de rechtstreekse elektrificatie van vrachtwagens nog altijd de helft minder elektriciteit nodig is in vergelijking met groene waterstof. Rekening houdend met hun intensieve gebruik zal de exploitatiekost van vrachtwagens op batterijen dalen per kilometer. De onderhoudskosten zullen bovendien ook lager liggen in vergelijking met andere technologieën, waaronder brandstofstellen. Bij beide technologieën zal de aankoopprijs nog jaren duurder zijn in vergelijking met de huidige dieselvoertuigen. De productie van batterijen zit echter in een positieve flow: hoe meer er geproduceerd worden voor personenwagens, hoe goedkoper ze zullen worden. Deze tendens zal uiteindelijk een gunstig effect hebben op vrachtwagens. De aankoopprijs is bovendien slechts een onderdeel van de vergelijking. De kostprijs van de brandstof en het onderhoud zijn andere parameters om rekening mee te houden.

Even duur als diesel tegen 2025

Ongeveer 80% van het wegtransport in Europa loopt over minder dan 800 km. Dankzij het toenemende netwerk aan laadinfrastructuur kunnen elektrische vrachtwagens worden opgeladen tijdens de verplichte rusttijden van de chauffeur. En dankzij de permanente verbeteringen op het vlak van energiedichtheid, zullen elektrische vrachtwagens voor de lange afstand tegen 2025 amper een halve ton aan laadvermogen verliezen.

Dit hoeft helemaal niet te betekenen dat de rol van waterstof is uitgespeeld. In bepaalde niches zijn brandstofcellen in het voordeel op het vlak van autonomie, flexibiliteit of kosten: terreinvoertuigen, zware transporten of uitzonderlijke goederen of voertuigen die gebruikt worden in havens of op industrieterreinen waar groene waterstof beschikbaar is.

Als er vanuit de politiek voldoende stimuli worden aangereikt, kan een batterij-elektrische vrachtwagen tegen 2025 een autonomie halen van 800 km en qua kosten de strijd aangaan met dieselvoertuigen. Tegen dan zullen er nog geen vrachtwagens op brandstofcellen in serie worden geproduceerd.

Tiziana Frongia

Tiziana Frongia

lees ook

Neem een abonnement op één van onze magazines
& blijf op de hoogte!

U bent op zoek naar informatie met toegevoegde waarde, onmisbare tools (TOP1000) om u te ondersteunen in uw activiteiten, en nog veel meer. Dit alles gelinkt aan een internet site en jaargidsen? De magazines TRANSPORT/VAN Management, TRUCK & BUSINESS en LINK2LOGISTICS Management zullen zonder twijfel een antwoord bieden op al uw vragen!

Abonneer nu

Volgens Transport media op issuu
issu.com/transportmedia

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo