Jost aanvaardt minnelijke schikking

Het transport- en logistiekbedrijf Jost heeft naar verluidt een overeenkomst bereikt met het federaal parket in het kader van het breed opgezette onderzoek dat het parket in 2015 heeft geopend. De betaling van een strafrechtelijke transactie zou een einde maken aan de lopende procedure.

Deze informatie werd vorige week door de website Lpost van Philippe Lawson naar voren gebracht en wordt door het federaal parket zelf bevestigd: Jost zou in principe hebben ingestemd met een minnelijke schikking (de vakbond ACV-Transcom noemt het bedrag van 30 miljoen euro) die een einde zou maken aan de procedure die het federaal parket tegen hem heeft aangespannen. Ter herinnering: het federaal parket verdenkt Jost van sociale fraude en mensenhandel wegens de manier waarop de groep chauffeurs uit Oost-Europa inzette in het internationaal vervoer.

De zaak kende twee spectaculaire wendingen in december 2017 (toen Roland Jost zelf en zijn financieel directeur Christophe Ravignat in de gevangenis werden gezet) en in het voorjaar van 2019, toen het federaal parket in België voertuigen van de groep in beslag liet nemen. De zaak wordt sinds 11 maart 2019 ten gronde behandeld in de kamer van inbeschuldigingstelling van de burgerlijke rechtbank van Luik.

Ter herinnering: met een minnelijke schikking kan de procureur des Konings in ruil voor een geldsom een einde maken aan een procedure. Het is geen veroordeling. Namens ACV-Transcom is Roberto Parrillo echter van mening dat deze minnelijke schikking een vorm van erkenning is van de uitbuiting van chauffeurs door Jost. Ook het bedrag van de schikking roept vragen op: “Men kan zich afvragen of dertig miljoen wel voldoende is om de geleden schade te vergoeden. Niets is minder zeker. Het is ook de vraag wat de reikwijdte van de schikking is. Betekent dit het einde van sociale dumping, of is het eerder een bonus voor sociale dumping?

Bij Jost zelf maakt niemand commentaar voor het moment. “De procedure is nog niet afgerond”, verklaart Véronique Hustin, woordvoerster van de groep. De overeenkomst tussen Jost en het federaal parket moet inderdaad nog door de raadkamer worden bekrachtigd, hetgeen in december zou moeten gebeuren.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo