Mercedes-Benz Sustaineer concept toont duurzame mogelijkheden

Met zijn Sustaineer (Sustainability Pioneer) concept toont Mercedes-Benz Vans welke duurzaamheids- en veiligheidsoplossingen het kan toepassen op bestelwagens voor stadsleveringen en de voertuigproductie in het algemeen. De volledig elektrische bestelwagen op basis van de Mercedes-Benz eSprinter is ontworpen om de levenskwaliteit in steden te verbeteren, hulpbronnen te sparen en het klimaat te beschermen.

Mercedes-Benz Vans wil als onderdeel van zijn strategie “Ambition 2039” streven naar het CO2-neutraal maken van bestelwagens gedurende de volledige levenscyclus. Het Sustaineer concept past in die strategie als klimaatneutrale bestelwagen die zijn eigen groene stroom produceert en actief de luchtkwaliteit in steden verbetert. De energie van het zonnedak kan het rijbereik met enkele duizenden kilometers per jaar vergroten. Verwarming dicht bij het lichaam van de inzittenden (via de gordel en het stuur) verhoogt bovendien zowel het comfort als het elektrische bereik. Filters op de frontmodule en onderkant van het conceptmodel verminderen de uitstoot van fijnstof met meer dan 50 procent. Ze vangen daarbij fijnstof op van het voertuig zelf, een uitstoot die sowieso al verminderd wordt door slijtvaste remmen en banden met lage rolweerstand, maar zuiveren ook de omgevingslucht. Digitale spiegels met een breed gezichtsveld verhogen dan weer de veiligheid. Het innovatieve Daylight+ (geïntegreerd in de zonneklep) bevat dan weer een licht dat op daglicht lijkt, zodat de bestuurder fitter en alerter blijft. Het zijn oplossingen die het merk kan toepassen op toekomstige productiewagens.

Mercedes-Benz zet voor zijn conceptmodel ook in op een doorgedreven gebruik van gerecycleerde materialen en hernieuwbare grondstoffen, iets wat in de toekomst meer zijn weg moet vinden naar productiemodellen. In 2022 rolt Mercedes-Benz Vans trouwens een duurzaam reparatieconcept voor batterijen van elektrische voertuigen uit. Het doel is om tegen 2030 het gebruik van primaire hulpbronnen in aandrijfsystemen en batterijtechnologie met 40 procent te verminderen in vergelijking met de huidige cijfers. Om de mensenrechten te beschermen, gaat Mercedes-Benz Vans in de toekomst alleen lithium- en kobalthoudende batterijcellen aankopen uit gecertificeerde mijnen. Bovendien zal elke fase van de toeleveringsketen worden geïnspecteerd volgens de OESO-richtlijnen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo