Project voor autonoom rijden succesvol afgerond bij MAN

Het project is in juli 2020 van start gegaan en de betrokken partners zijn zeer tevreden over de resultaten: een jaar lang zijn autonome vrachtwagens van MAN ingezet in een containerterminal in de haven van Hamburg, midden in gemengde verkeersstromen.

Met het Hamburg TruckPilot-project wilden MAN Truck & Bus en Hamburger Hafen und Logistik bewijzen dat de technologie voor de besturing van autonome vrachtwagens rijp is en effectief kan worden geïntegreerd in de logistieke processen van een havenzone. In de praktijk exploiteerde het transportbedrijf Jakob Weets de MAN met een chauffeur aan boord om namens Volkswagen Group Logistics containers naar de CTA-terminal te vervoeren. Het voertuig reed autonoom door de terminal en integreerde zich in het gemengde verkeer. De test omvatte ook manoeuvres in de autonome modus, zoals achteruitrijden. De bestuurder nam de controle over het voertuig pas over nadat hij de terminal had verlaten.

Geslaagde test

Beide partners beschouwen de test als geslaagd en MAN heeft zelfs aangekondigd dat het van plan is om autonome vrachtwagens al in 2030 in productie te nemen. Intussen worden de proeven voortgezet op de openbare weg tussen dezelfde containerterminal en de Weets Container Terminal in Soltau, 70 kilometer verderop. Het valt nog te bezien welke landen de wettelijke vereisten voor autonoom rijden zullen omkaderen, wat reeds het geval is in Duitsland, dat als eerste Europese land een wet heeft goedgekeurd die het gebruik van autonome voertuigen (niveau 4) op welbepaalde trajecten toestaat.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo