Van Moer Logistics neemt eerste waterstoftruck in gebruik

Vanaf november 2021 zal de eerste dual fuel waterstoftruck van CMB Tech door Van Moer Logistics ingezet worden. Deze truck wordt gebruikt voor de aanlevering van Delhaize supermarkten in België.

Deze aankondiging vloeit voor uit de voorstelling van de eerste prototype door CMB Tech in juni ll. De truck is gebaseerd op een Ford F-Max en heeft geen brandstofcel nodig. Waterstof dient hier als brandstof in een conventionele dieselmotor. Indien nodig, kan de motor ook nog volledig op diesel opereren. Dankzij deze dual fuel technologie heeft hij een bereik van 500 km met een volle tank waterstof en is hij ook lichter. In principe is deze technologie ook veel goedkoper. “Door de bestaande dieselmotor en aandrijving te gebruiken, kunnen we de investeringskosten van deze truck beperken tot een derde van een nul-emissie alternatief”, beweert Alexander Saverys, CEO CMB Tech. Die hoopt dat het testen van deze eerste waterstoftruck een eerste stap is naar de uitrol van meer soortgelijke trucks op Europese wegen in 2022.

Vanaf november zal de truck meerijden in de transportvloot van Van Moer Logistics. Hij zal ingezet worden voor transport tussen het distributiecentrum van Delhaize in Zellik en de supermarkten in regio Antwerpen. Na de testfase van 12 maanden zal bekeken worden hoe de technologie verder uitgerold kan worden in de truckvloot van Van Moer Logistics. Jo Van Moer, oprichter en CEO Van Moer Logistics: “Het doel is om 100% op waterstof te rijden, maar in het dagdagelijkse leven op de baan moet je rekening houden met onvoorspelbare factoren zoals files en wachturen. Dankzij de dieselreserve hoeven we ons geen zorgen te maken dat de truck in het midden van zijn rit zonder brandstof valt. Door deze technologie toe te passen op de nieuwe vrachtwagens die we vandaag kopen, kunnen we op de gebruikelijke manier blijven werken, maar maken we de schaalvergroting van waterstoftankstations en de bijbehorende infrastructuur mogelijk.”

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo