Z.M. Koning Filip bezoekt H.Essers met focus op de arbeidsmarkt

Vandaag bracht Zijne Majesteit Koning Filip een bezoek aan H.Essers in Genk. Het thema van deze werkvergadering was de activiteitsgraad van de Belgische bevolking en beste oplossingen om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.

Bij H.Essers staan zo’n 350 vacatures open maar meer en meer posities raken niet ingevuld. De transport- en logistieke sector kenmerkt zich door een hoog aantal knelpuntberoepen als magazijniers, chauffeurs, planners, techniekers, logistieke bedienden en IT’ers. Langs de andere kant blijft de activiteitsgraad bij de Belgische bevolking te laag. “De koning hoopt onder meer door een bezoek aan H. Essers inzichten te vergaren om de activiteitsgraad in ons land te verhogen en zo vlugger vacatures in te vullen. Ook in dat kader vertrekt hij eind oktober op missie naar Denemarken om te ontdekken waarom daar een groter deel van de actieve bevolking aan de slag is”, aldus CEO Gert Bervoets.
Het geval van H. Essers was van bijzonder belang voor de Koning, aangezien het bedrijf gevestigd is in een regio met een lage activiteitsgraad en veel banen aanbiedt die toegankelijk zijn voor mensen met weinig opleiding. “Die doelgroep bereiken we zeer moeilijk met traditionele rekruteringsinitiatieven. Daarom zoeken we creatief naar nieuwe oplossingen om hen actief te benaderen en barrières zoals gebrek aan opleiding, langdurige werkloosheid, anderstaligheid of een moeilijke integratie weg te nemen”, zegt Bervoets. Dat noemt H. Essers ”A red solution for everyone’.

Denemarken als voorbeeld

Tijdens het koninklijk bezoek konden de managers van H. Essers de resultaten belichten die werden bereikt in Denemarken, waar de activiteitsgraad van de bevolking 79,2% bedraagt. Dat is 10% hoger dan het Belgische gemiddelde. Volgens HR-directeur Mike Dautzenberg en CEO Gert Bervoets vormt het Deense model een inspiratie voor België en is dit resultaat te danken aan meerdere factoren:

  • Deense studenten hebben vaker een studentenjob en staan dus als actief werkende geregistreerd
  • Minder Denen gaan met vervroegd pensioen
  • De Deense werkcultuur wordt gekenmerkt door een goede balans tussen werk en privéleven: de werkdagen zijn er korter, als ouder geniet je van een grotere flexibiliteit en tegelijkertijd zijn de Denen zeer productief.
  • Er wordt al van jonge leeftijd gefocust op onafhankelijkheid en zelfredzaamheid
  • Medewerkers voelen zich vaak sterk betrokken mede dankzij de vlakke hiërarchie.
  • Denemarken heeft past het model van flexizekerheid (flexicurity) toe, dat werklozen erg goed ondersteunt én hen sterk activeert om opnieuw aan de slag te gaan. De werkloosheidsuitkering gaat gepaard met strikte voorwaarden om snel een nieuwe job te vinden.
  • Er heersen goede relaties tussen werkgevers, vakbonden en overheden die intensief en constructief samenwerken ten voordele van de maatschappij.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo