Chevron: Geef maar gas! [Advertorial]

Vrachtwagens zullen in toenemende mate op aardgas rijden in de toekomst. En dan komen we uit bij motoren die aan niet te verwaarlozen specifieke normen moeten voldoen. De Texaco Delo-producten weten hier perfect op in te spelen.

Binnen de huidige context van energietransitie, waarbij de ontwikkeling van zowel elektromotoren als de bijhorende infrastructuur op zich laat wachten, lijkt aardgas een interessante vervangingsbrandstof voor flink wat transportondernemers. De uitstoot van NOx ligt twee keer lager dan bij een dieselmotor en de uitstoot van fijnstof is zo goed als onbestaande. Met die kennis in het achterhoofd is aardgas de juiste keuze op ecologisch
en fiscaal vlak. Het aantal vrachtwagens met aardgasmotoren zal met andere woorden blijven toenemen. Iveco, Volvo, Renault en Scania bijvoorbeeld hebben gasvoertuigen opgenomen in hun aanbod. Aangezien het over een brandstof gaat die intrinsiek veel schoner is en zeer weinig koolstofdeeltjes bevat, zou men kunnen veronderstellen dat gasmotoren relatief minder veeleisend zijn qua smeermiddelen. Aardgas gaat echter gepaard met specifieke uitdagingen waarbij speciale smeermiddelen aan de orde zijn!

Extreme temperaturen

De verbrandingstemperaturen van gasmotoren liggen hoger dan bij hun soortgenoten op diesel. De uitgeoefende druk is met andere woorden hoger, wat een impact heeft op de levensduur van het gebruikte smeermiddel. Om een antwoord te bieden op deze specifieke eigenschappen, hebben de belangrijkste motorfabrikanten normen gepubliceerd voor oliën die voor LNG- en CNG-motoren worden gebruikt.

Als het type olie niet geschikt is, zal de verhoogde verbrandingstemperatuur een zeer fijne as produceren. Dit residu kan niet worden gefilterd en zal op die manier voor meer wrijving in de cilinderboringen en zuigerveren zorgen. Ook de klepzittingen zullen hierdoor worden aangetast, wat dan weer leidt tot aanzienlijke verliezen bij het beheer van de compressie en de olie, vervuiling van de bougie en aantasting van de katalysator.

Het is cruciaal dat de mensen die instaan voor het onderhoud van voertuigen met gasmotoren goed op de hoogte zijn van de specifieke vereisten op het vlak van smeermiddelen en dat ze vooral kiezen voor de geschikte smeerolie. Het uitgangspunt is een basisolie van hoge kwaliteit die bestand is tegen extreem hoge temperaturen, in combinatie met slijtvaste additieven met een laag asgehalte. Dit is de beste garantie voor de bescherming van de belangrijkste onderdelen van de motor, waarbij het risico van de vorming van schadelijke asdeeltjes wordt vermeden. Wie op zoek is naar dergelijke kwaliteitsvolle oliën, zal vast en zeker zijn gading vinden in het smeermiddelengamma van Texaco Delo.

texacolubricants.com

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo