Meers Transport vecht met succes “machtsmisbruik” van fiscus aan

Na een controle van de Bijzondere Belastingsinspectie in 2018 bij Meers Internationaal Transport uit Lanaken kreeg het transportbedrijf een gepeperde btw-rekening voorgeschoteld: 137.000 euro diende overgemaakt te worden volgens de fiscus. Maar toen Meers de claim aanvocht, legde de fiscus beslag op zowel alle rekeningen als de onroerende goederen van het bedrijf. Een onrecht dat Meers met succes heeft aangevochten.

Het verhaal stond op 15 november in De Tijd en werd ook gedeeld door Philippe Renier, advocaat van Meers Internationaal Transport in deze zaak. Ondanks de btw-claim van 137.000 euro, die reeds werd betwist door Meers, werd er door de fiscus beslag gelegd op alle rekeningen (waarvan een bij KBC met al meer dan 1,2 miljoen euro). Ondanks verschillende pogingen van de rechtbank om het bedrag te beperken tot het verschuldigde btw-bedrag, gaf de fiscus er geen gehoor aan en werd er zelfs beslag gelegd op de gebouwen van Meers.

Willekeur en machtsmisbruik

Iets waar de rechtbank in Tongeren duidelijk niet mee kon lachen. De rechter wees erop dat deze bewarende maatregelen om te beginnen al langs de rechtbank hadden moeten gaan voor ze werden uitgevoerd, omdat de claim werd betwist door het bedrijf. Maar zeker de overdreven mate waarop er beslag werd gelegd op de rekeningen en onroerende goederen wijzen op “willekeur en machtsmisbruik” van de fiscus.

Omdat er na een intern onderzoek niet meer dan een verontschuldiging werd gegeven, besloot Meers om in augustus 2020 een strafklacht in te dienen bij de onderzoeksrechter. De raadkamer besloot in november 2021 echter dat de drie betrokken ambtenaren niet voor de strafrechter moeten verschijnen. Meers heeft wel recht op een schadevergoeding dankzij de eerdere uitspraak van de rechtbank van Tongeren, het bedrag daarvan moet nu nog worden bepaald. De kers op de taart: het oorspronkelijke bedrag van 137.000 euro werd in juni 2021 ook nietig verklaard door de rechtbank in Hasselt. Meers heeft na een lange strijd dus zijn gelijk gekregen.

Foto: Meers Transport via Facebook

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo