Transportprijzen op een ‘all time high’

Volgens de door Ti, Upply en de IRU gepubliceerde barometer zijn de prijzen in het wegvervoer in het derde kwartaal van 2021 fors gestegen en hebben ze een recordniveau bereikt. Economisch herstel, beperkte capaciteit en kostprijsstijgingen zijn de voornaamste verklaringen die worden gegeven.

In vergelijking met dezelfde periode in 2020 liggen de vervoersprijzen in Europa gemiddeld 3,2% hoger. De gemiddelde prijs op de Upply-marktplaats ligt nu voor het eerst boven de 1,43 EUR/km in een land als Frankrijk. Anderzijds dalen de prijzen op sommige routes, zoals Lille-Londen, terwijl zij in de andere richting blijven stijgen. Het valt nog te bezien of deze gemiddelde stijging voldoende is voor vervoersondernemingen, die geconfronteerd worden met een snelle stijging van de brandstofprijzen, hun op één na grootste kostenpost (+38,5% in Duitsland bijvoorbeeld).

Volgens Thomas Larrieu, algemeen directeur van Upply, moet de stijging van de transportprijzen minstens tot begin 2022 aanhouden: “Vanuit het standpunt van een transportbedrijf is deze stijging noodzakelijk om de stijging van hun exploitatie- en aanwervingskosten te dekken. Handhaving van dit prijsniveau is niet gegarandeerd en het behoud van hun marges zal in de komende maanden een reëel probleem worden.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo