Van rubber tot kunstmatige intelligentie: 80 jaar Hankook-innovatie

Hankook Tire bestaat dit jaar 80 jaar. Van lokale bandenfabrikant in Zuid-Korea, tot wereldspeler op het gebied van innovatie. Hoe kunnen we ook de komende 80 jaar onze premium banden op duurzame wijze laten evolueren?

Ons toekomstdoel is simpel. We willen het rendement van een band blijven vergroten en het productieproces circulair maken. We zijn dus continu bezig om opnieuw te kijken naar onze grondstoffen en naar onze processen.

Rubber

De meeste banden bestaan uit minstens 15 verschillende soorten rubber compounds. Bij truckbanden is het grootste aandeel voor natuurlijk rubber in plaats van synthetisch. Natuurlijk rubber is goed bestand tegen hoge temperaturen, heeft een lage slijtagegraad en is biologisch afbreekbaar. Toch heeft de teelt ervan ook zijn impact op het milieu. Hankook Tire heeft daarom een beleid geformuleerd ten aanzien van de duurzame productie van natuurrubber, om zo de uitputting van deze natuurlijke bron te voorkomen en het welzijn van mens en milieu te garanderen.

Olie

Voor voldoende grip op het wegdek, is het belangrijk dat een band elastisch is. Dit wordt bevorderd door olie aan het mengsel toe te voegen. Banden worden nu nog voornamelijk met fossiele olie vervaardigd. Ons doel is om in 2050 fossiele olie geheel te hebben vervangen door plantaardige oliën. Goed voor het milieu en met behoud van de vereiste performance.

SmartLife

We innoveerden de afgelopen acht decennia ook door te kijken hoe we de levensduur van een band kunnen verlengen. Onze Hankook SmartLife premium banden zijn zo ontworpen dat ze je een optimaal rendement bieden. Doordat deze banden ontworpen zijn met aanvullende rubberbasis onder het profiel, kun je de banden herprofileren en is loopvlakvernieuwing mogelijk. Het SmartLife concept is gebaseerd op warme vernieuwing, waarmee je tot 250% rendement uit één en dezelfde band kan halen.

Gerecycled rubber

Er komt een moment dat een band echt op is. Benieuwd welke producten er dan nog allemaal gemaakt kunnen worden met gerecycled rubber? Een (kleine!) greep uit de vele toepassingen: rubber matten, paaltjes, automatten, granulaten, asfalt, dakbedekking, schoenzolen, isolatiemateriaal, underlayment, vloeren, atletiek renbanen, basketbalvloeren, tennisbanen, speelplaatsen…

…en verder!

Kan het ook anders? Wij denken van wel! In de afgelopen tien jaar hebben onze ingenieurs verschillende concepten bedacht die een revolutie teweeg zullen brengen in de rijervaring. In 2013 ontwikkelden we de iFLEX NPT (Non Pneumatic Tire), onze eerste band zónder lucht. Hij wordt van een nieuw soort uni-materiaal gemaakt en kan opnieuw worden gebruikt of gerecycled worden.

In 2013 richtte we onze Next Driving Lab op. Die creëerde o.a. een band die aan de hand van Artificiële Intelligentie gedachten kan lezen. Hij detecteert elektrische signalen van je hersenen en geeft die door in de banden. De achterwielen zorgen voor de beweging en de voorwielen voor de besturing. Er komt geen motor, remsysteem of aandrijflijn aan te pas.

De Ball Pin Tire is een ander toekomstgericht project van onze Next Driving Lab. De Ball Pin Tire is in staat een volledige cirkel van 360 graden te maken met de hulp van een geavanceerde ingebouwde gyroscoop.

Die banden lijken rechtstreeks uit een science fiction film weg te zijn gereden. Maar wie weet wat de toekomst ons brengt?

Future Innovated, Innovation Realized

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo