Koeriers in het vizier van justitie zijn de grote winnaars van Covid-jaar

Op een ogenblik dat de arbeidsinspectie het aantal huiszoekingen opvoert en depots sluit bij drie grote Belgische koeriersdiensten, blijkt uit de publicatie van de Top 1000 Logistiek dat twee van de drie door de sociale inspectie geviseerde bedrijven bijzonder sterk uit de bus komen. Maar ook dat hun groei niet gepaard is gegaan met evenredige verbintenissen.

Twee depots werden door de arbeidsinspectie tijdelijk gesloten en mochten vervolgens onder bepaalde voorwaarden weer in bedrijf worden genomen: PostNL in Wommelgem en GLS in Puurs. Ook het DPD-depot in Lummen werd geïnspecteerd en er werden inbreuken vastgesteld. Er zij ook aan herinnerd dat op 16 september een proces werd geopend tegen PostNL, GLS en verschillende van hun onderaannemers wegens sociale fraude.

In dit verband is een analyse van de jaarrekeningen van de grote in België actieve koeriersbedrijven in meer dan één opzicht leerzaam: daaruit blijkt dat de sterkste groei is opgetekend door bedrijven die pakketten laten bezorgen door zelfstandigen, maar dat diezelfde bedrijven geen (of nauwelijks) extra personeel hebben aangeworven om deze groei op te vangen. In volgorde van groei zijn de resultaten van de Belgische expresbestellingsbedrijven als volgt:

  1. DPD: +53,2% in omzet, +1,5% in personeel
  2. UPS: +23% in omzet, -13,1% in personeel
  3. GLS: +12,5% in omzet, +0% in personeelsbestand
  4. DHL Parcel (België): + 2,6 % in omzet, + 1,6 % in personeel
  5. Fedex Express BE: -5,5% in omzet, +0,5% in personeel

 

Het geval van UPS is dan ook bijzonder, aangezien een sterke groei van de omzet gepaard is gegaan met een daling van de toegevoegde waarde (-9,6%) en een scherpe daling van het aantal werknemers, hetgeen wijst op een intensiever gebruik van onderaanneming. De rekeningen voor 2020 van de verschillende ondernemingen die door PostNL worden gecontroleerd, zijn nog niet beschikbaar.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo