Van De Poel, een pionier in biomethaan

Transportbedrijf Van De Poel verhoogt zijn inspanningen om CO2-arm transport te promoten door zijn LNG-transportvloot uit te breiden en meer en meer biomethaan in zijn brandstofmix te integreren. Drive Systems en Scania zijn partners in het project, de ene als brandstofleverancier en de andere als voertuigleverancier… en klant.

Van De Poel vervoert onderdelen voor Scania tussen verschillende Duitse leveranciers en de Benelux-landen (het Europese distributiecentrum in Oudsbergen en de fabriek in Zwolle, Nederland). Het Kempische bedrijf is volledig in lijn met de Overeenkomst van Parijs en het Fit For 55-plan van de EU, dat de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% wil verminderen. “Dankzij onze langdurige relatie was het een voor de hand liggende keuze om samen te werken met Scania en onze brandstofleverancier Drive Systems. Samen hebben we een proefproject opgezet waarbij we ons ertoe verbonden om gedurende één jaar een bepaalde hoeveelheid biomethaan te gebruiken voor de stromen van Scania”, zegt Wim Van de Poel, die biomethaan beschouwt als het meest milieuvriendelijke en kostenefficiënte alternatief dat momenteel beschikbaar is.

Aanvankelijk zal het mengsel dat in de LNG-trucks van Van De Poel’s vloot zal worden gebruikt 25% biomethaan bevatten. Dat aandeel kan nog opgevoerd worden. De brandstof wordt geproduceerd uit organisch afval, en Drive Systems beweert 3 miljoen m3 per jaar (2370 ton) te kunnen leveren en dit snel te kunnen opvoeren tot 10 miljoen m3 (7900 ton).

Certificaten zijn een ander deel van de oplossing. Aangezien verschillende soorten mengsels tussen fossiel gas en biomethaan niet aan de pomp kunnen worden geregeld, verkrijgen bedrijven zoals Van De Poel certificaten die de toevoeging van een bepaalde hoeveelheid biomethaan aan het net garanderen, of meer lokaal  als het om LNG gaat. Dit certificaat gaat vergezeld van een bewijs van duurzaamheid dat de koolstofvoetafdruk aangeeft, berekend in overeenstemming met de Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED II), van grondstof tot brandstofproductie. Dit maakt het mogelijk een geverifieerde vermindering van de koolstofvoetafdruk aan te bieden met traceerbaarheid doorheen de waardeketen.

Zie ook ons dossier over biomethaan…

Lees alles over Scania Belgium NV

Scania Belgium NV

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo