VIL Smart Driver Pass: 3D-gezichtsherkenning voor logistieke sites

VIL, het Vlaamse innovatieplatform voor de logistieke sector, heeft een app ontwikkeld die de toegangscontrole op logistieke sites kan voorzien via 3D-gezichtsherkenning: de Smart Driver Pass (SDP). Hiermee zouden de wachttijden en de administratie bij de toegang moeten verminderd worden.

De SDP van VIL werkt met een Europese database waarin de nieuwste gegevens van chauffeurs, hun voertuig, hun lading en hun opdrachtgever worden opgeslagen, en een 3D-scan van het gezicht van de chauffeur. Bij aankomst bij een logistieke site, zou een simpele scan met een smartphone (waarbij de chauffeur zijn hoofd moet bewegen als 3D-element) dus moeten volstaan om alle gegevens van de chauffeur door te geven aan het onthaal en de toegang te verlenen aan de site.

Overkoepelende oplossing voor toegangssystemen

VIL wil daarmee een overkoepelende oplossing bieden aan Vlaamse logistieke bedrijven die nu elk hun eigen systeem of toegangsregels hanteren, om lange wachttijden en extra papierwerk te vermijden. Ook wordt de geplande aankomsttijd gedeeld via het SDP Portal om de planning te vergemakkelijken en zodat bedrijven kunnen anticiperen op piekmomenten. Het SDP-platform kan ook gekoppeld worden aan bestaande systemen.

Op vlak van privacy vertrouwt VIL op de veiligheidsmaatregelen van Be-Mobile en Telindus (Proximus), die de brondatabase in handen hebben. “Er wordt enkel data opgeslagen bij de eerste scan van het gezicht en de invoer van alle gegevens. Die data wordt bijgehouden door Be-Mobile en Telindus”, zegt Dirk Jocquet, projectleider bij VIL. “Bij elke volgende scan worden er geen gegevens opgeslagen, maar wordt er enkel gekeken of de data overeenkomt met wat er in de database staat. Zo wordt de toegang verleend.”

Het SDP-project van VIL is sinds 2019 in ontwikkeling. Onder meer Atlas Copco Airpower, Barry Callebaut, Distrilog, Brussels Airport Company en DP World Antwerp Holding hebben deelgenomen aan het project.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo