Recordjaar voor goederentrafiek in haven Brussel

 2021 was het beste jaar voor de Brusselse haven sinds de oprichting van de gewestelijke vennootschap van de Haven van Brussel in 1993. Met bijna 5,5 miljoen ton is de eigen havenactiviteit in bijna dertig jaar nog nooit zo succesvol geweest en laat zij een stijging van 10% optekenen ten opzichte van het voorgaande jaar. De globale trafiek stijgt op haar beurt met 7% tot 7,1 miljoen ton.

Bouwmaterialen blijven veruit de belangrijkste productcategorie op de Brusselse waterwegen. Daarbij hoort ook de grond van de Brusselse bouwwerven, die stelselmatig wordt afgevoerd via de waterweg en waarvoor de Haven van Brussel een werfbeheersplan opstelt. In 2021 zijn ongeveer 900.000 ton bouwmaterialen vervoerd, waarvan 35% door bedrijven die geen concessiehouder van de Haven zijn. Daarna volgen olieproducten en diversen, waarvan 95% containers, om de top drie te vervolledigen. Opvallend is de stijging van het containervervoer, +11% in TEU, +31% tonnage, wat meteen ook een historisch record is. Volgens de Haven van Brussel is die stijging ook te danken aan de dynamiek van de nieuwe uitbaters op de terminal. De meeste andere productcategorieën komen terug op pre-Covidniveau. De groei van de globale trafiek wordt enigszins getemperd door een lichte daling van de transittrafiek (-3%) tot 1,66 miljoen ton in 2021, gedeeltelijk te verklaren door de sluiting van het hellend vlak van Ronquières gedurende anderhalve maand.

Nederland blijft de belangrijkste partner. Met 58% van de verhandelde tonnage verzekeren Rotterdam en de kusthavens (Vlissingen, Amsterdam) samen met Antwerpen de Brusselse bevoorrading van koolwaterstoffen, terwijl de rivierhavens (Dordrecht, Breskens, e.a.) het leeuwendeel van het zand leveren aan de Brusselse bouwsector.

Vervoer over het water speelt een grote rol in de klimaatdoelstellingen van het Brusselse gewest en zorgt over heel 2021 voor een besparing van 664.000 vrachtwagens in en rond Brussel, 103.000 ton minder CO2 in de atmosfeer en 26 miljoen euro minder aan externe kosten.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo