UPTR dringt aan op versoepeling van quarantaine voor vrachtwagenchauffeurs

Gezien de evoluerende gezondheidssituatie en de huidige quarantaineregels vreest de UPTR dat vele logistieke ketens de komende dagen en weken tot stilstand zullen komen. De werkgeversfederatie vraagt daarom aan de federale regering om twee versoepelingen toe te staan aan de sector Transport & Logistiek.

Volgens de UPTR wordt het personeelsbeheer in een transportbedrijf bemoeilijkt door het tekort aan chauffeurs en door de veelheid van regels die van land tot land verschillen. “Belgische werkgevers moeten er in feite voor zorgen dat hun chauffeurs de in het buitenland vastgestelde regels naleven zonder te (kunnen) weten of hun werknemers gevaccineerd zijn”, zegt directeur Michael Reul. “Dit is gevaarlijke juridische onzin en wij vragen de regering dan ook om werkgevers in de sector Transport & Logistiek toe te staan de vaccinatiestatus van internationale vrachtwagenchauffeurs op te vragen (en te ontvangen).”

De huidige quarantaineregels maken het ook moeilijk voor werkgevers. “Een exponentieel aantal transportbedrijven verwacht in de komende dagen een breekpunt te bereiken. Dit zal onvermijdelijk leiden tot verstoringen van de bevoorrading, die alle industriële en commerciële spelers, en vervolgens alle burgers, zullen treffen,” vervolgde Michael Reul. De UPTR stelt daarom voor de quarantaineregels voor chauffeurs te versoepelen door hen vrij te stellen van de quarantaineregel na een risicovol contact, wanneer de chauffeur zich in zijn cabine kan afzonderen om sociale afstand te respecteren. Dit punt is voorgesteld voor bespreking in het Gemengd Comité 140.03 en dient eerst op het niveau van de Nationale Arbeidsraad te worden behandeld.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo