Bernard Gustin (ex-Brussels Airlines) aan het roer bij Lineas

Opmerkelijke wissel van de wacht aan de top van spoorvrachtvervoerder Lineas. Ceo Geert Pauwels wordt vervangen door Bernard Gustin, tot voor enkele jaren de ceo van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Als ‘uitvoerend voorzitter’ moet Gustin Lineas doorheen een uitdagende transformatie loodsen. 

Gustin komt bij de spoorvrachtoperator aan boord als onafhankelijk bestuurder en ‘uitvoerend voorzitter.’ In de raad van bestuur vinden we ook Gilles Mougenot terug, de ceo van het investeringsfonds Argos, dat een groot belang heeft in Lineas. Geert Pauwels wordt bedankt voor zijn diensten als ceo. Onder zijn leiding groeide Lineas van verlieslatende NMBS-divisie uit tot grootste private spoorvrachtoperator in Europa. De afgelopen twee jaren waren evenwel zwaar voor Lineas, door disrupties in de supply chain, de impact van de overstromingen in juni 2021 en andere infrastructuurproblemen op het Europese net.

Gustin en zijn vernieuwde bestuursteam krijgen dan ook drie belangrijke taken: het lopende transformatieplan versnellen om de prestaties van de spoorvrachtvervoerder terug naar pre-covid-niveau te tillen, Lineas positioneren als strategische partner in het verwezenlijken van zowel de Europese Green Deal als de liberalisering van het Europese spoorgoederenvervoer en de financieringsstrategie van het bedrijf aanpakken, bovenop de structurele herfinancieringen die het bedrijf in 2021 doorvoerde.

Volgens Lineas is Gustin de geknipte persoon vanwege zijn grote Belgische en Europese netwerk en zijn kennis van industriële transformaties. Dat is belangrijk in de ontwikkeling van de gewenste modal shift, waarin het aandeel van het spoorgoederenvervoer in de komende jaren snel zou moeten toenemen.

Gustin komt bij Lineas alvast een oude bekende tegen: Lineas’ financieel directeur Jan De Raeymaeker. Die werkte als financieel directeur van Brussels Airlines jarenlang nauw met Gustin samen. Beiden verlieten in hetzelfde jaar de luchtvaartmaatschappij.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo