DB Schenker introduceert exoskeletten in logistieke operaties Duitsland

DB Schenker zet in Duitsland voor het eerst exoskeletten in bij reguliere werkzaamheden in magazijnen en goederenbehandeling. Dat levert niet alleen gezondheidswinsten op, maar komt ook de productiviteit en kwaliteit ten goede, meent het bedrijf.

“Het gebruik van exoskeletten is een waardevolle stap om de ergonomische omstandigheden op de werkplek te verbeteren. Ook omdat exoskeletten de flexibiliteit die nodig is voor typische activiteiten in de logistiek, optimaal ondersteunen.”, zegt Frank Stehn, lid van de ondernemingsraad en verantwoordelijk voor het gezondheidsmanagement bij de logistieke dienstverlener in Duitsland. De inzet van een exoskelet moet het werk verlichten en het risico op blessures verminderen. Logistiekmedewerkers zijn door de aard van het werk immers kwetsbaar voor spier- en gewrichtsaandoeningen. In eerste instantie werkt DB Schenker samen met Ottobock Bionic Exoskeletons, andere leveranciers zullen volgen. Uit de proefnemingen is immers gebleken dat afhankelijk van de context, verschillende types exoskeletten nodig zijn.

DB Schenker test sinds 2019 systematisch het gebruik van deze technologie. Afgelopen zomer werden vier weken lang op verschillende plaatsen praktische testreeksen uitgevoerd in contractlogistiek, lucht- en zeevracht en landvervoer. De nadruk lag op verpakken en orderverzameling in alle divisies. De bewegingen van de medewerkers werden opgemeten met sensoren. Uit de data blijkt dat de exoskeletten zorgen voor een aanzienlijke vermindering van ergonomisch ongezonde bewegingen en een verbetering van de lichaamshouding bij het hanteren van lasten.

Voor DB Schenker was de gezondheidswinst de reden om de exoskeletten te onderzoeken, maar de apparatuur blijkt ook andere voordelen met zich mee te brengen. De verminderde vermoeidheid zorgt zowel voor een stijging van de productiviteit als voor een daling van de kwaliteitsfouten tijdens de shift. Bovendien ziet DB Schenker extra mogelijkheden om mensen met een fysieke beperking in het arbeidsproces op te nemen met de ondersteuning van exoskeletten.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo