Frankrijk zet bazooka in om de aankoop van elektrische vrachtwagens te ondersteunen

Na Duitsland en Nederland is het nu de beurt aan Frankrijk om spectaculaire maatregelen aan te kondigen ter ondersteuning van de aankoop van elektrische vrachtwagens: het plan mobiliseert een budget van 65 miljoen euro en voorziet in financiële steun tot 150.000 euro voor een voertuig van meer dan 26 ton.

De minister van vervoer, Jean-Baptiste Djebbari, heeft gisteren het plan genaamd “Ecosysteem van elektrische zware voertuigen”, dat zowel vrachtwagens als bussen betreft, nader toegelicht. Concreet zal de staat een subsidie toekennen die tot 65% kan bedragen van het verschil tussen de aanschafprijs van een elektrisch voertuig en die van zijn diesel tegenhanger. De maximumbedragen zijn beperkt tot 100.000 euro voor een vrachtwagen van minder dan 26 ton en 150.000 euro voor een vrachtwagen van meer dan 26 ton. Omschakelingen van een bestaand voertuig met verbrandingsmotor naar een elektrische aandrijving komen eveneens in aanmerking. De installatie van oplaadstations speciaal voor deze voertuigen kan ook in aanmerking komen voor steun tot 60%.

Frankrijk steunt dus de elektrificatie van de vloot met een maatregel die 65% van de extra aankoopkosten neutraliseert. Duitsland heeft 80% bereikt. In Nederland zal de AanZET-bonus (voor Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks) op 1 juni van kracht worden. Het bedrag van de subsidie zal afhangen van het type voertuig en de grootte van de onderneming. Zij wordt berekend op basis van de totale aankoopprijs (en niet op basis van de extra kosten zoals in Frankrijk of Duitsland) en is aan een maximum gebonden. Een klein bedrijf kan bijvoorbeeld een subsidie van maximaal 131 900 euro krijgen voor een elektrische trekker. Daarnaast kunnen bedrijven ook profiteren van een extra belastingaftrek (MIA, voor Milieu-InvesteringsAftrek) die kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo