Haven Luik: 7% meer goederenoverslag in 2021

In 2021 zit het rivierverkeer in de Haven van Luik weer in de lift, met een totale overslag van bijna 15 miljoen ton goederen over de waterweg, een stijging van 7% ten opzichte van het jaar ervoor. De verkeerscijfers blijven stabiel, maar de omzet nam stevig toe. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van Port Autonome de Liège.

Ook de haven van Luik heeft vorig jaar geprofiteerd van een lichte opleving van het totale verkeer (water, spoor en weg). Het totale trafiekvolume is dus met 1% gestegen ten opzichte van 2020, om in de buurt te komen van de 19,5 miljoen ton, verspreid over de 33 havengebieden van de Luikse regio. Voor het eerst in tien jaar is het containerverkeer licht gedaald (- 2%) tot bijna 114.000 TEU. De daling komt als gevolg van de covid-pandemie en de problemen van de globale ketenlogistiek. De disruptie van de supply chains in de staalsector zorgde ervoor dat het aantal aanlopen van zeeschepen daalde tot 75. In het laatste pre-coronajaar waren dat er nog 156.

Toch gaan de zaken goed in de Luikse haven. De omzet bedroeg in 2021 4.930.548 euro, een stijging met 11%. Dat goede resultaat moet het havenbedrijf in staat stellen om verder te investeren in multimodaliteit. Voor 2022 zijn op dat vlak nog enkele grote projecten gepland; de bouw van een nieuwe aanlegplaats in het stroomopwaartse deel van de haven van Hermalle-sous-Huy en de ontwikkeling van het rangeerstation in de haven van Monsin, waardoor het spoorwegverkeer kan worden uitgebreid. Ook de nieuwe uitbreiding met 5,8 hectare van de containerterminal van Luik Trilogiport kadert in die multimodale plannen.

Vooral de trafieken van steenkool en landbouwproducten kenden een stevige toename ( respectievelijk 27% en 20%), naast afval en secundaire grondstoffen. Dat hoeft niet te verbazen, want de haven speelde ook een belangrijke rol bij het afvoeren van puin en afval na de overstromingen in de regio afgelopen zomer.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo