[TEST] MAN TGX 510 OptiView: schijn bedriegt

Het is al bijna twee jaar geleden dat de huidige generatie MAN-vrachtwagens aan het publiek werd voorgesteld. Op het eerste gezicht leek er niets revolutionairs aan (sommige waarnemers waren zelfs ontgoocheld), maar schijn bedriegt. De echte veranderingen zijn dan misschien niet zichtbaar, maar wel degelijk aanwezig. De focus ligt vooral op het welzijn van de chauffeur. Met enkele verbeteringen op het vlak van veiligheid, gaat MAN nu nog een stap verder.

Aan de buitenkant zien we enkel wat aerodynamische verbeteringen: luchtgaten in de bumper, extra windgeleiders ter hoogte van de deuren en ingrepen aan de achterkant van de cabine om de luchtstroomgeleiding te optimaliseren. Om de echte veranderingen te zien, moet je de deur opentrekken.

Ergonomie

Nog voor hij aan boord klimt, ziet de chauffeur vier bedieningsknoppen aan de onderkant van de deur. De waarschuwingsknop is standaard, maar voor de drie andere heeft de gebruiker de keuze uit een vijftiental opties. Een fantastisch idee om te verhinderen dat de chauffeur vaak zou moet in- en uitstappen. Van zodra de chauffeur zich heeft geïnstalleerd, komt hij ogen tekort in deze cabine van de nieuwe generatie. Het multifunctionele stuur is iets kleiner geworden en kan naar hartenlust worden geregeld. Het stuurwiel komt overigens grotendeels overeen met dat van zijn Zweedse neef. Het vernieuwde dashboard is heel modern en de gebruikte materialen hebben een tastbare kwalitatieve boost gekregen. Dit vinden we onder meer terug in het centrale gedeelte, met tal van opbergmogelijkheden.

Het instrumentenbord is bovendien overgeschakeld naar digitale modus, met twee afgescheiden gedeeltes. In het directe gezichtsveld van de chauffeur staat alle info die hij of zij nodig heeft tijdens het rijden. Een ander scherm aan de rechterkant is bestemd voor de telefoon, gps, radio of eventuele apps. Dit display kan bediend worden met een regelbaar scrollwiel dat op een armsteun bevestigd is. Op die manier verloopt de bediening zeer comfortabel. Om breuk te voorkomen hebben de ingenieurs een draaibaar dekseltje voorzien aan de bovenkant. Zeer geraffineerd en uniek! Het dashboard helt af naar de voorkant en dit zorgt vanzelfsprekend voor een ruimer gezichtsveld. Aan de rechterkant van het stuur, op de hoofdbedieningsknop, kan de chauffeur tal van functies aansturen, zoals de bediening van de verschillende standen van de TipMatic-versnellingsbak (N – D – R), de motorrem/retarder, de overschakeling naar manuele modus of de keuze voor het vermogen van de versnellingsbak.

Als chauffeur is het onmogelijk om naast de nieuwe voorruit te kijken. De hoogte werd verlaagd om plaats te maken voor extra opbergruimte. Om de chauffeur nog meer comfort te bieden, hebben de Duitse ingenieurs ook aan een kleine vuilnisbakje gedacht en de ook slaapruimte kreeg een upgrade. Aan beide zijden van de cabine werd het bovenste bed voorzien van bedieningsknoppen.

Aan de rechterkant, ter hoogte van de passagierszetel, zien we een handig opklaptafeltje opduiken. Ook hier werd de mosterd gehaald bij de vrienden uit het hoge noorden. De opbergvakken onder het dak hebben aan volume gewonnen en de centrale lade werd uitgerust met een schuifluik. Op het centrale gedeelte van het instrumentenpaneel is er nog altijd plaats voor een console met lades. Dit onderdeel werd gemoderniseerd en het straalt bovendien meer kwaliteit uit. Een pluspunt: er zijn veel meer opbergmogelijkheden, zonder dat de bewegingsvrijheid in het gedrang komt.

Bij het openen van de deur wordt de handrem niet automatisch ingeschakeld. Een keuze waarover is nagedacht. Het is namelijk mogelijk dat de chauffeur in sommige gevallen voor- of achteruit moet rijden met de deur open.

Aandrijflijn

Voor onze oefengalop kregen we een TGX 510 voorgeschoteld. De D26-motor beschikt over een cilinderinhoud van 12,42 liter en een koppel van 2.600 Nm, beschikbaar vanaf 930 t/min. Een laag toerental dus, en gunstig voor het brandstofverbruik. De brugverhouding ligt op 2.31. Dit voertuig biedt een uitstekend compromis voor heel wat wagenparken. Voor het zwaardere werk kan de potentiële koper opteren voor een TGX 640 met D38-krachtbron. 

Rij-indrukken

Terwijl het nieuwe multifunctionele stuur de ideale omvang heeft en perfect regelbaar is, waren we bij de vorige test vooral heel blij met de nieuwe buitenspiegels. Het klassieke concept werd behouden, maar de spiegels waren kleiner dan voorheen. Dankzij een verbeterde plaatsing leverden ze ook een groter gezichtsveld op. Het opzet van deze nieuwe test was om te kijken hoe de nieuwe digitale camera’s van de MAN OptiView bijdragen aan meer verkeersveiligheid.

Het nieuwe systeem brengt de dode hoek zowel aan de chauffeurs- als passagierszijde perfect in beeld, en biedt meer zichtbaarheid in moeilijke rij-omstandigheden. OptiView werkt met camera’s aan de zijkant en aan de voorkant van de vrachtwagen. Een achteruitrijcamera behoort ook de mogelijkheden (in optie).

De ogen van de chauffeur zijn vanaf nu gericht op twee grote hogeresolutieschermen op de A-stijlen, maar ook op het display van het multimediasysteem. De bestuurder ziet voortaan alles in de buurt van zijn voertuig. Afhankelijk van de verwachtingen, kan de chauffeur uit verschillende weergavemogelijkheden kiezen en de MAN Turn Assist werd geïntegreerd in het weergaveconcept.

Sinds oktober van 2021 kan dit systeem in optie worden besteld, maar wij vragen ons af waarom de gebruiker zou twijfelen. Het systeem biedt namelijk nog tal van andere voordelen. Tijdens de rustpauze hoeft de chauffeur zijn voertuig niet te verlaten of hoeft hij zijn gordijntjes niet meer open te doen om te zien wat er zich in de buurt van zijn voertuig afspeelt. Om maar te zeggen dat het camerasysteem ons echt heeft overtuigd, te meer omdat het tijdens onze testrit onophoudelijk aan het regenen was.

De andere veiligheidssystemen konden ons iets minder bekoren. Bij de minste oneffenheid zorgt Comfort Steering soms voor een onaangenaam gevoel aan het stuur. Niet ideaal als de chauffeur in volle concentratie achter het stuur zit.

Conclusie

Na de geslaagde upgrade van de bestuurdersomgeving, heeft MAN nu ook vooruitgang geboekt op het vlak van actieve en passieve veiligheid. Wat wordt de volgende stap? Nu de Europese wetgeving in verband met de lengte van het voertuig is veranderd, beginnen we spontaan te dromen van een terugkeer naar het Concept S van MAN, dat ons al meer dan tien jaar begeestert…

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo