Transportprijzen op recordhoogte

De combinatie van een grote vraag naar transport, het tekort aan chauffeurs en de sterke stijging van de energieprijzen drijft de vervoersprijzen naar een historisch hoog niveau. In één jaar tijd is de stijging 3,2%.

Dit zijn de cijfers van de European Road Freight Rate Benchmark, gepubliceerd door IRU, Ti en Upply. Het vierde kwartaal van 2021 was het zesde kwartaal waarin de prijzen zijn bleven stijgen, maar deze tariefverhoging weerspiegelt nog niet de stijging van de brandstofprijzen. In één jaar tijd is de dieselprijs met gemiddeld 25% gestegen, hoewel hij afhankelijk van het land tussen 27% en 34% van de kostprijs van een vervoerder uitmaakt. Indien de gehele verhoging van de dieselprijs aan de klant zou worden doorberekend, zou de prijs van het vervoer met ongeveer 8% moeten stijgen.

Uiteraard moeten deze cijfers worden aangepast aan de specifieke economische situatie in elk land, aangezien de transportprijzen grotendeels afhankelijk zijn van het evenwicht tussen vraag en aanbod. “In Duitsland bijvoorbeeld zijn de orderportefeuilles van de verwerkende industrie voller dan ooit sinds in de jaren zestig met de meting van deze verhouding werd begonnen. In Frankrijk en Spanje daarentegen wordt de groei van de verwerkende industrie afgeremd door aanbodbeperkingen. In het VK hebben de detailhandelsverkopen een groot deel van 2021 een solide groei laten zien en in november lagen de verkopen 7,2% boven het niveau van voor de pandemie”, aldus Nathaniel Donaldson, analist bij Ti. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom de vrachttarieven op de Spaanse binnenlandse markt met 6% op jaarbasis zijn gedaald.

Kanaaloverschrijdend verkeer

Uit het verslag blijkt ook dat de prijzen voor vrachtvervoer over het Kanaal naar het VK relatief matig zijn gestegen (+2,8%), maar naar het continent letterlijk zijn geëxplodeerd (+10,8%). Volgens de auteurs van de studie is dit te wijten aan grenscontroles in verband met de Brexit, een tekort aan chauffeurs in het VK en het feit dat het VK de hoogste brandstofkosten in Europa heeft, namelijk 1,75 euro per liter.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo