[VERGELIJKENDE TEST] Fiat E-Ducato vs. Maxus eDeliver 9: een wereld van verschil

De E-Ducato opstellen tegenover de eDeliver 9, dat is een strijd van meester en leerling, maar ook een schok tussen culturele industrieën zoals het zeer ervaren Oude Continent en het hyperreactieve China. Een des te meer inspirerende confrontatie omdat er geen gebrek was aan verrassingen.

De Ducato was met 150.000 verkochte eenheden in 2020 de verkoopkampioen van Europa binnen zijn categorie. De Ducato vierde het afgelopen jaar ook zijn veertigste verjaardag. Een gebeurtenis die gepaard ging met een lichte facelift, waarvan de E-Ducato nog niet profiteert (tenminste op dit ogenblik). Het is meteen ook het eerste 100 % elektrische voertuig van Fiat Professional. De Maxus eDeliver 9 van zijn kant is volledig nieuw. Het is amper 2 jaar gelden dat het merk uit de Chinese SAIC-groep(opnieuw) in ons land opdook met de EV80. Deze elektrische bestelwagen wordt nu progressief door de eDeliver 9 vervangen.

Aan boord

Aan boord van de eDeliver 9 treffen we een moderne presentatie met een groot centraal scherm. De afwerking is verzorgd, weliswaar met harde kunststof, maar wel aangenaam voor het oog. Jammer genoeg is het stuur enkel regelbaar in de hoogte en werd de voetsteun wat te ver naar achter aangebracht. Wat de instrumentatie betreft wordt een klassiek patroon gevolgd met wijzerplaten en een LCD scherm voor de boordcomputer met heel wat nuttige informatie (gemiddeld verbruik, momentaan gebruik, bandendruk, de actuele en gemiddelde snelheid, de tijd tot een onderhoudsbeurt, de rijtijd, enz…).

In de E-Ducato is de sfeer veel zakelijker met erg veel onbedekte staalplaat. Het doet zelfs wat ouderwets aan wat het instrumentenpaneel betreft. De E-Ducato profiteert duidelijk nog niet van de esthetische aanpassingen op de modellen met verbrandingsmotor. Bovendien doet het scherm om het elektrisch beheer te monitoren wel erg ‘aftermarket’ aan en verraadt het feit dat dit bedrijfsvoertuigen oorspronkelijk niet werd ontwikkeld voor een elektrische aandrijving. Dat terzijde, is de Italiaan behoudens de esthetische bedenkingen veel praktischer in het gebruik, dankzij onder meer de opbergmogelijkheden en functionaliteit. Wat de zitpositie betreft, blijft men evenwel met dezelfde middelmatigheid geplaagd als de Maxus. Ook hier is de stuurkolom enkel in de hoogte regelbaar.

Op de weg

Een kleine teleurstelling van bij de eerste meters met de Maxus: de besturing voelt te zwaar aan om vanuit het nulpunt te vertrekken (beginnen insturen), terwijl de overdreven neiging van het stuur om terug naar zijn uitgangspositie te keren ons al evenmin kon bekoren. Kortom, de afstelling leek ons te kunstmatig. Wat het rijcomfort betreft, heeft de eDeliver 9 ons dan weer verrast door zijn zachtheid en de manier waarop oneffenheden worden weggefilterd, tenminste tot aan de eerste verkeersdrempel. Daar vertoont de Chinese bestelwagen (leeg) een te sterke schokbrekerwerking op de achteras, die opwipt en minder aangename schommelingen veroorzaakt. We voegen daar aan toe dat de voortrein in bochten geen lineair traject volgt, maar de neiging heeft na enkele seconden scherper in te sturen ondanks een ongewijzigde stand van het stuur. Allemaal opmerkingen die een te zwakke afstelling van de verbindingen met de bodem verraden.

Er worden drie rijmodi voorgesteld: Eco, Normal en Power. Wij gaven de voorkeur aan de modus Normal met een aangenaam rijgedrag en een levendige acceleratie tot 80 km/u (de maximum snelheid is beperkt tot 100 km/u). Een kleine bijzonderheid, de intensiteit van de energieterugwinning bij het afremmen is regelbaar in drie standen aan het stuur. Ongelukkig genoeg veroorzaakt zelfs de eerste stand een te sterke afremming. Om te profiteren van een vrijloop heeft men  geen andere mogelijkheid dan de voet licht op het gaspedaal te houden.

Van bij de aanvang blijkt de E-Ducato een stuk ruwer dan de eDeliver 9. Hier kan men niet aan de aanwezigheid van een starre achteras voorbijgaan. We reden weliswaar het grootste gedeelte onbeladen, maar zelfs op een weg in goede staat waren constant te veel schokken waarneembaar. Een ander belangrijk verschil is dat de Fiat bijzonder zwak presteerde in het accelereren en de hernemingen. Dat is niet verwonderlijk, want de Maxus beschikt over 204 pk en 310 Nm, terwijl de Fiat zich tevreden moet stellen met 122 pk en 280 Nm. De besturing leek ons daarentegen meer natuurlijk en aangenamer. Op het vlak van energieterugwinning voorziet de versnellingshendel slechts de positie B(rake) naast het traditionele D(rive). Met de B modus geactiveerd is de motorrem vergelijkbaar met die van een klassiek voertuig, terwijl men in D modus beschikt over een vrijloop waardoor men zich kan verplaatsen zonder elektriciteit te verbruiken of snelheid te verliezen. Energie terugwinnen kan dan met het rempedaal. Eigenaardig genoeg is een handrem nog steeds voorzien, terwijl er bij het afsluiten van het contact toch elektrisch een parkeerrem geactiveerd wordt.

Laadruimte

De eDeliver 9 is leverbaar in uitvoeringen L2H2 en L3H2 met laadvolumes van 9,7 tot 11 m³ (identiek aan de dieselversie) en laadvermogens van 860, 980 en 1 200 kg, in functie van de gekozen batterij. Er is ook een L3H3 beschikbaar met een N2 homologatie (MTM 4,05 ton). Die biedt 12,5 m³ aan laadvolume en een bruto laadvermogen van 1 350 kg. Begin 2022 zal Maxus het gamma nog uitbreiden met een chassis-cabine versie (1 335 tot 1 885 kg laadvermogen).

De E-Ducato is in een zeer groot aantal koetswerkvarianten te krijgen (bestelwagen, chassis-cabine en personenvervoer). Hij biedt dezelfde laadvolumes als de traditionele Ducato met 10 m³ tot 17 m³ en nuttige laadvermogens van 690 tot 1950 kg (in vier ton versie). Voor de bestelwagens van de E-Ducato zijn er drie lengtes en drie hoogtes. Hij kan zich hierdoor tot een breder publiek richten.

Budget

De eDeliver 9 van onze vergelijkende test is een L2H2 (52 990 EUR zonder BTW). Hij wordt aangeboden met een 51,5 kWh accu die een WLTP autonomie toelaat van 186 km (de 72 en 89 kWh accu’s zijn voorbehouden voor de L3H2 en L3H3 versies). Bij de start van de test vermeldt de boordcomputer een actieradius van 163 km. Na een gevarieerd parcours van 40 km was ons verbruik gestabiliseerd op 27,2 kWh/100 km. De lader aan boord heeft een oplaadvermogen van maximum 11 kW op wisselstroom (een laadcyclus van 5 tot 100 % neemt dus tussen de 5 en 7,5 uren in beslag in functie van de gekozen batterij). Het opladen met een continu stroom van 50 kW maximum is eveneens mogelijk. Dan volstaan 30 minuten om tot 80 % op te laden. De uitrusting is bijzonder rijkelijk: controle van de bandendruk, rijstrookhulp, controle van de dode hoek, 6 airbags, automatische koplampen en ruitenwissers, parkeersensoren met achteruitrijcamera, Apple CarPlay & Android Auto, klimaatregeling, LED koplampen. Alles is standaard. Iedere Maxus eDeliver 9 geniet van een volledige fabrieksgarantie en assistentie onderweg van 5 jaar/100 000 km en een garantie op de batterij van 8 jaar/160 000 km.

De E-Ducato (56 650 EUR zonder BTW voor ons model met 47 kWh batterij) is ook beschikbaar met een zwaardere batterij van 79 kWh (een supplement van 17 500 EUR zonder BTW!). De batterij wordt 8 jaar of 160.000 km gegarandeerd (10 jaar/220.000 km voor de 79 kWh versie). Standaard is er een lader van 7 kW. Andere oplossing om op te laden zijn in optie beschikbaar: 11 kW (1 500 EUR zonder BTW), 22 kW (3 000 EUR zonder BTW) of zelfs een DC-lader van 50 kW (2 250 zonder BTW), waarmee 100 kilometer extra autonomie geladen kan worden in 30 minuten. In de praktijk beschikten we over een autonomie van 154 km met een accu die bij start van de test voor 95 % was geladen (Fiat kondigt 170 km WLTP aan). Na een rit van 45 km bleef er 70 % aan lading over en 106 km. Dat komt neer op een verbruik van 25 à 40 kWh/100 km of een benaderend gemiddelde van 32,5 kWh/100 km. Noteren we nog dat om een uitrusting te krijgen die vergelijkbaar is met die van de eDeliver, er toch een supplement van minstens 5 000 EUR moet neergelegd worden!

In beide gevallen is de meerprijs ten opzichte van een qua laadvermogen en laadvolume (maar niet de autonomie) vergelijkbare dieselversie flink meer dan 20.000 EUR. Financieel gesproken moet men dus voor de keuze van een elektrische bestelwagen toch een hart hebben dat resoluut voor ecologie slaat.

Besluit

De E-Ducato mag dan wel uitblinken op het praktische en functionele vlak (meer opbergruimte, de mogelijkheid een tweede schuifdeur te voorzien, talrijke carrosserievarianten, uitgebreidere keuze voor laadvolume en laadvermogen), maar eerlijk gezegd denken we de eDeliver 9 het hem moeilijk kan maken op de markt van de L2H2 bestelwagens. Hij is beduidend minder duur in aankoop, beschikt standaard over een rijkelijke uitrusting en geniet van een meer flatterende presentatie, een beter rijcomfort en een veel sterkere aandrijfgroep. Het distributie- en naverkoopnet zijn voor Maxus nog wel niet op hetzelfde niveau als Fiat, maar voor deze laatste is dat toch slechts een magere compensatie…

Lees alles over Maxus (Maxomotive NV)

video

Maxus: een Belgische première met de e-Deliver 7

Eén van die nieuwe modellen tijdens Passion4Vans was een heuse Belgische première, de Maxus eDeliver 7, die samen met de T90 EV pick-up zijn opwachting maakte in Zolder. Een test met de eerste elektrische pick-up in Europa lees je verder in dit magazine, maar hier bekijken we de nieuwkomer in het bestelwagengamma van het Chinese […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo