Alibaba bereidt expansie voor op Liege Airport

Enkele maanden na de officiële opening van zijn eWTP Hub op de luchthaven van Luik bereidt de Chinese e-commerce gigant Alibaba zich al voor om zijn activiteiten uit te breiden. Een plan dat zich uitstrekt over de periode 2022/2023.

Terwijl de eerste informatievergaderingen met de omwonenden worden georganiseerd, was het de nieuwe CEO van de luchthaven van Luik, Laurent Jossart, die enkele details van deze tweede fase meedeelde tijdens een presentatie die hij gaf in de Cercle de Wallonie. Terwijl de eerste fase een magazijn van 33.000 m2 omvatte en momenteel gemiddeld vier vluchten per dag genereert, zullen de fasen 2 en 3 dit totaal opvoeren tot 15 vluchten per dag en de bouw van 90.000 m2 extra magazijnen vereisen. Er zal ook een aanzienlijk effect zijn op het wegverkeer, aangezien Cainiao Logistics (de logistieke tak van Alibaba) zal toenemen van de huidige 60 vrachtwagens per dag tot maximaal 500. Tot slot schat Laurent Jossart dat er 600 nieuwe banen zullen worden gecreëerd, naast de 300 banen die al bestaan.

Voor Liege Airport zal deze toename van de activiteit welkom zijn, aangezien Fedex tegelijkertijd bezig is zijn activiteit terug te brengen van 315.000 naar 138.000 ton per jaar. De omwonenden van de luchthaven zullen hierover niet klagen, aangezien met name de intensiteit van de nachtvluchten zal afnemen (- 64%). In deze omstandigheden (waarbij nog de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en het aan Russische vliegtuigen opgelegde vliegverbod moeten worden opgeteld) rekent Laurent Jossart op een zeer lichte daling van het verkeer in 2022 (van 1,41 miljoen ton naar 1,4 miljoen ton).

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo