Grote bedrijven bundelen leveringen in Antwerpse binnenstad

De bedrijven Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet en Schoenen Torfs bundelen voortaan hun bestellingen aan winkelpunten en particulieren in de stad Antwerpen. Het slim bundelen van goederen aan de rand van de stad vertaalt zich volgens de initiatiefnemers in een kwart minder gereden kilometers en 90% minder uitstoot. Het samenwerkingsverband kreeg de naam CULT, van Collaborative Urban Logistics & Transport.

De fundamenten voor het CULT-samenwerkingsverband werden gelegd medio 2021. Dinsdagochtend verdeelde bpost vanuit het verdeelcentrum Antwerpen-X volledig uitstootvrij de eerste goederen aan particulieren en bedrijven in de stad. Bpost zal niet enkel pakjes, maar ook paletten naar winkelpunten verdelen. Het transport van deze paletten zal momenteel nog gebeuren met kleine vrachtwagens op HVO, maar van zodra de technologie praktisch inzetbaar is, zal ook dit transport volledig elektrisch gebeuren.

Op basis van de analyses en de eerste testleveringen van de goederen van de zeven bedrijven in Antwerpen wordt alvast meer dan een kwart bespaard op het aantal gereden kilometers en wordt de uitstoot met bijna een factor tien teruggedrongen. “Hoe meer bedrijven hun stromen bundelen in CULT, hoe minder transportbewegingen en uitstoot in vergelijking tot de situatie waarin bedrijven dit individueel zouden doen. Immers, vijf leveringen per straat is veel duurzamer en efficiënter dan een levering elke vijf straten” zegt initiatiefnemer en CEO van TRI-VIZOR, Alex Van Breedam. “Ook door de goederenstromen van de bedrijven beter op elkaar af te stemmen – zeg maar, de bundeling slimmer te maken – kunnen vele kilometers en uitstoot uitgespaard worden.”

CULT gaat voor wat het zelf een ‘Green Deal Delivery’ noemt, met een levering op vaste tijdstippen, volledig emissievrij, met groen transport zoals cargofietsen en elektrische bestelwagens en met koeriers die in sociaaleconomisch verantwoorde arbeidsomstandigheden kunnen werken. Het initiatief krijgt vanuit de Stad Antwerpen een inhoudelijk en financiële ondersteuning in het kader van het mobiliteitsproject ‘Slim naar Antwerpen.’

CULT wil de groep van pionierende bedrijven snel uitbreiden. Het raamwerk dat TRI-VIZOR heeft opgezet laat bedrijven en winkeliers uit de Antwerpse binnenstad toe om zich snel aan te sluiten. CULT-structuren zouden ook in andere steden snel kunnen worden opgestart.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo