Professionele diesel in het vizier van het Rekenhof

Het Rekenhof heeft zopas een officieel verslag gepubliceerd over de accijnzen die de staat heft op energieproducten. Het bevat een aantal zeer interessante cijfers over commerciële diesel, op een moment dat dit systeem op het punt staat te worden ontrafeld.

In het verslag van het Rekenhof wordt onderzocht hoe de Algemene Administratie der Douane en Accijnzen de verschillende vrijstellingen controleert die in België bestaan met betrekking tot accijnzen op energieproducten. Zij stelt dat de doelstellingen van deze vrijstellingen soms tegenstrijdig zijn als gevolg van een gebrek aan coördinatie tussen de verschillende beleidsniveaus. In het bijzonder wordt het wegvervoer genoemd, dat door de federale overheid wordt gesubsidieerd met de professionele diesel en door de gewesten wordt belast met de kilometerheffing.

Een andere bevinding is dat er geen alomvattende en gekwantificeerde evaluatie van deze vrijstellingen bestaat. Terwijl de accijnzen op energieproducten de staat 5,592 miljard euro opleverden, bedroeg de inkomstenderving als gevolg van deze systemen 3,28 miljard euro.

Ten slotte zijn er tekortkomingen in de wijze waarop de FOD Financiën zijn taken uitvoert: gebrek aan toezicht en beschikbare gegevens, onvoldoende op risico’s gebaseerde doelstellingen, tekortkomingen in de uitvoering van het beleid inzake risicobeheer, en ten slotte tekortkomingen in het proces van terugbetaling van accijnzen op professionele diesel. De terugbetaalde bedragen nemen echter voortdurend toe: 914,4 miljoen in 2020, wat neerkomt op een stijging van… 260% vergeleken met 2016. In 2020 waren er 144.727 aanvragen voor terugbetaling van professionele diesel, waarvan 46,2% afkomstig was van Belgische bedrijven.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo