CO2-calculator BD Logistics en Universiteit Antwerpen berekent impact duurzame stadsdistributie

Logistiekoperator BD Logistics en Universiteit Antwerpen lanceren hun eigen CO2-calculator. Met een geijkte wetenschappelijke methodiek stelt het systeem de klant in staat om zelf te berekenen hoeveel CO2 hij bespaart door te opteren voor duurzame oplossingen in de last mile voor stadsdistributie. De tool werd voorgesteld in aanwezigheid van minister van telecommunicatie en post Petra De Sutter. 

BD Logistics groepeert sinds de overname van CityDepot zijn stadslogistieke operaties onder de noemer ‘urban.’ Goederenstromen worden zoveel mogelijk gebundeld aan de stadsrand om kilometers in het binnenstadsgebied zo veel mogelijk te vermijden. BD Logistics ervoer daarbij de nood aan een wetenschappelijk onderbouwde berekeningstool om de CO2-reductie bij de stedelijke operaties nog beter te kunnen analyseren. Op de reguliere markt waren volgens het bedrijf geen toereikende oplossingen voorhanden, dus besloot BD Logistics om een team van Universiteit Antwerpen te contacteren voor de bouw van een op wetenschappelijke leest geschoeide CO2-calculator. Een team onder leiding van professor Wouter Dewulf ging de uitdaging aan.

BD Logistics koos er bewust voor om zelf geen toegang te hebben tot de achterliggende IT-codes om zo de onafhankelijkheid van de tool te bewaren. De calculator houdt rekening met de first, mid en last mile, en vergelijkt de netwerken van de vijf grootste logistieke spelers in de Belgische e-commercebranche. De calculator berekent ook de impact van een stedelijk distributiecentrum op de CO2-uitstoot van een levering. Concreet betekent dit dat er door een juiste mix van consolidatie én het inzetten van groene voertuigen, een CO2-besparing tot 90% kan gehaald worden.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo