Grensoverschrijdende verhuur gemakkelijk gemaakt

Het Europees Parlement heeft in laatste lezing een tekst aangenomen die het gemakkelijker zal maken bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens in een ander land te verhuren. Het doel is gemakkelijker te reageren op pieken in de activiteit.

Tot nu toe kon een lidstaat een op zijn grondgebied gevestigde onderneming verbieden een huurvoertuig van meer dan 6 ton te gebruiken indien dit voertuig aan een buitenlandse onderneming werd verhuurd. Vier landen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt: Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. De nieuwe richtlijn heft deze beperkingen op, maar legt een limiet op: een in het buitenland gehuurd voertuig mag slechts gedurende twee maanden per jaar worden gebruikt. Dit om verstoring van de markt te voorkomen.

De tekst is echter het resultaat van een compromis: de lidstaten zullen kunnen eisen dat een in het buitenland gehuurd voertuig in hun land wordt geregistreerd als het meer dan 30 dagen wordt gebruikt. Zij zullen ook quota kunnen opleggen: een bedrijf zou dan slechts voor maximaal 25% van zijn totale vloot gebruik kunnen maken van grensoverschrijdende verhuur.

De richtlijn treedt in werking 20 dagen na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad en de lidstaten hebben vervolgens 14 maanden de tijd om haar in nationaal recht om te zetten.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo