Overslag North Sea Port lijdt voorlopig niet onder Oekraïnecrisis

De goederenoverslag via zeevaart in North Sea Port nam in het eerste kwartaal van 2022 met meer dan 6% toe. De gevolgen van corona worden gestaag weggewerkt, de gevolgen van de Oekraïnecrisis laten zich vooralsnog niet voelen. De binnenvaart is zelfs in opmars in de Vlaams-Nederlandse fusiehaven. 

In het eerste kwartaal van 2022 boekten de bedrijven in North Sea Port 17,7 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart. In vergelijking met dezelfde periode in 2021 – in coronatijden – is dit een stijging van 6,2%. Sinds het dieptepunt van de Covid-crisis, in het derde kwartaal van 2020,  is de maritieme goederenoverslag kwartaal na kwartaal blijven stijgen. De sancties tegen Rusland hebben in het eerste kwartaal van 2022 geen dalend effect op de overslag gehad. Ook de handel met Oekraïne bleef stabiel. De goederenoverslag is nog één procent verwijderd van het recordniveau van 2019. Verwacht wordt dat dit peil eind 2022 wordt gehaald.

In het eerste kwartaal van 2022 deden droge bulk, stukgoed en ro/ro het goed tegenover hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De overslag van droge bulk (9,4 miljoen ton, +11,6%) kent een vierde sterk kwartaal op rij met onder meer ijzererts. Ook het conventioneel stukgoed (2,6 miljoen ton, +5,4%) zit in de lift met onder meer cellulose. Het volume van het ro/rovervoer (1 miljoen ton, +15,8%) neemt ook toe. De goederenoverslag via de binnenvaart is verder in opmars met het beste kwartaal ooit. North Sea Port registreerde 16,2 miljoen ton goederen die per binnenvaartschip werden aan- of afgevoerd. Het aandeel van vloeibare producten (4,1 miljoen ton goederen, -3,8%) neemt af evenals dat van de containers (0,5 miljoen ton, -9,8%).

Dit kwartaal laten de cijfers nog geen impact zien van het EU-sanctiebeleid tegen Rusland of op de handel met Oekraïne. North Sea Port vermoedt dat dit in de loop van het tweede of derde kwartaal wel het geval wordt wanneer de sancties verder worden opgeschroefd.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo