Vlaanderen investeert fors in modal shift

Vlaams minister voor mobiliteit Lydia Peeters presenteert haar investeringsplannen voor 2022 in de beleidsdomeinen mobiliteit en openbare werken. Daarin is een opvallende rol weggelegd voor de modal shift in het goederenvervoer, met meer dan 150 miljoen euro aan investeringen. 

In totaal verdeelt de Vlaamse minister voor mobiliteit en openbare werken 2,2 miljard euro over liefst 929 projecten. Daarin zit onder andere een inhaalbeweging vervat op het gebied van onderhoud en vervanging van weginfrastructuur, verkeersveiligheid en fietsinfrastructuur. Peeters zet in haar plannen ook de modal shift in het goederenvervoer centraal.

Voor de waterwegen vallen enkele grote infrastructuurprojecten op,  zoals het versneld verhogen van de bruggen over het Albertkanaal (39 miljoen euro) en de Seine-Schelde (54 miljoen euro). Ook wordt geïnvesteerd in extra kaaimuren (8 miljoen euro). De binnenvaart moet altijd beschikbaar blijven ook bij droogte en daarom wordt er dit jaar 12 miljoen euro geïnvesteerd in de Blue Deal (geïntegreerde aanpak van waterschaarste en droogte, red.) Verder wordt ook werk gemaakt van de ontsluiting van de kusthavens via de binnenvaart, via Stadsvaart Brugge en de herbouw van de Steenbruggebrug in het bijzonder (9 miljoen euro). Daarnaast worden ook bijkomende lig- en wachtplaatsen gecreëerd voor de binnenvaart, zoals in het wachtdok Zandvliet (5,1 miljoen euro).

“We hebben ook voor de kleinere, bevaarbare waterlopen oog”, aldus minister Peeters. “Zo investeren we in het vervangen van de drie 600 tonsluizen van de Blauwe Kei door een grotere sluis (3 miljoen euro). Met de verdere automatisering en afstandsbediening van sluizen en bruggen nemen we de wissel op de toekomst en verbeteren we verder de dienstverlening (11 miljoen euro).” Er wordt ook verder ingezet op waterbeveiliging en het beschermen tegen overstromingen (95 miljoen euro), onder meer via het Sigmaplan (Schelde, Leie, Demer) waarbij ook extra middelen worden voorzien voor de renovatie van de Scheldekaaien in Antwerpen (20 miljoen euro). Ook aan de Maas (2,2 miljoen euro) en Dender (22 miljoen euro) zetten we verder in op waterbeheersing. De investeringen in de kusthavens en de kustverdediging zijn samen goed voor 55 miljoen euro.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo